ZAR

Randul sud-african (ZAR) este unitatea monetara a Africii de Sud. Numele provine de la White-Waters-Ridge (in engleza), creasta pe care a fost construit orasul Johannesburg si unde au fost gasite cele mai multe depozite de aur ale Africii de Sud. Codul ZAR provine din denumirea olandeza Zuid-Afrikaanse rand.

Randul este valabil in bancnote de 10, 20, 50, 100 si 200 si in noua monede.

Randul este moneda Zonei Monetare Comune intre Africa de Sud, Swaziland si Lesotho. Desi Namibia s-a retras din Zona Monetara Comuna, randul a ramas moneda legala.

Randul a fost introdus pe 14 februarie 1961, anul in care a fost infiintata Republica Africii de Sud, inlocuind lira sud-africana la o rata de 2 ranzi=1 lira.

Din 1961 pana in 1982, randul a avut o valoare peste cea a dolarului american. Presiunile politice, precum si sanctiunile impotriva statului pentru apartheid i-au erodat valoarea. La sfarsitul anului 1989, randul era comercializat la un nivel de peste 2.5 ranzi =1 dolar.

Instabilitatea politica de la inceputul anilor 1990 a determinat o depreciere a randului  la un nivel de peste 3 ranzi la un dolar, in noiembrie 1992. Controversatul program al reformei agrare, urmat de atacurile de la 11 septembrie 2001 au propulsat randul la cel mai scazut nivel din istorie, 13.84ranzi=1 dolar, in decembrie 2001.

In urma programele de reforma ce au urmat, moneda sud africana a cunoscut o crestere treptata pana la sfarsitul anului 2006, cand  a pierdut 25% din valoarea comerciala internationala in doar sase luni.

   
Cautare rapida in glosar
 
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »