Realul Brazilian

Realul Brazilian (BRL) este unitatea monetara actuala a Braziliei. Simbolul este R$. Realul este subdivizat in 100 de centavos.

Prima moneda oficiala a Braziliei intre 1960 si 1942 s-a numit deasemenea real. In portugheza, cuvantul inseamna atat “regal”, cat si “real”. Numele realului istoric deriva din primul termen, in timp ce numele monedei moderne se refera la ambele sensuri.

Realul a intrat in uz pe 1 iulie 1994, inlocuind cruzeiro, unitatea monetara din 1942. Realul modern a fost introdus in Brazilia ca parte al “Plano Real”, un pachet de reforme monetare substantiale,  in scopul  reducerii inflatiei si stabilizarii ratei de schimb. La acea data s-a intentionat ca rata de schimb cu dolarul american sa fie de 1:1.

Curand dupa introducerea sa, realul a depasit valoarea dolarului american, ca urmare a influxului puternic de capital  din 1994 si 1995. Intre 1996 si 1998 rata de schimb a fost strict controlata de Banca Centrala, ceea ce a determinat o devalorizare treptata a realului in raport cu dolarul american.

In ianuarie 1999,  Brazilia a decis sa renunte la ancorarea monedei pe dolarul american si a devalorizat realul.

O noua criza monetara in 2002 a insemnat o devalorizare neasteptat de mare a realului, nivel istoric minim,  la o rata de aproape 4 R$:1 USD.

In mai 2007, pentru prima data din 1999, realul a depasit valoarea de 0.50USD.

   
Cautare rapida in glosar
 
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »