EUR

Euro (EUR) este moneda oficiala a 16 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, cunoscute colectiv ca „Zona euro”. Aceste state sunt Austria, Belgia, Cipru, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia si Spania.

Euro mai este folosit cu acordul comunitatii in Monaco, San Marino si Vatican, iar trei alte state — Andorra, Kosovo si Muntenegru — utilizeaza moneda europeana fara sa aiba acordul UE.

Un euro este divizat in 100 de centi, numiti centime in tarile vorbitoare de limbi romanice sau leptó in Grecia.

Denumirea de „euro” a fost adoptata oficial pe 16 decembrie 1995.

In momentul lansarii, la 1 ianuarie 1999, euro a devenit noua moneda oficiala a 11 state membre, inlocuind, in doua etape, vechile monede nationale – precum marca germana si francul francez. La inceput, euro a fost introdus ca moneda virtuala pentru efectuarea de operatiuni de plata care nu implicau bancnote si monede, precum si in scopuri contabile, in timp ce vechile monede, considerate subunitati ale euro, continuau sa fie folosite pentru efectuarea de plati in numerar. Ulterior, la 1 ianuarie 2002, euro a fost introdus sub forma de bancnote si monede.

Euro nu este moneda tuturor statelor membre. Astfel, Danemarca si Regatul Unit au optat pentru clauza de neparticipare prevazuta in Tratat, iar restul (majoritatea noilor state membre si Suedia) nu au indeplinit criteriile stabilite in vederea adoptarii monedei unice. In momentul in care le vor indeplini, monedele lor nationale vor fi inlocuite cu euro.

Euro este in prezent moneda a 329 milioane de persoane care locuiesc in cele 16 tari din zona euro.

Fiecare tara participanta la Euro are propriul sau design pe fata nationala a monedei, care variaza de la prezentarea efigiei monarhului pe toate monedele (ex. Belgia) pana la un desen diferit pentru fiecare moneda (ex. Italia). Totusi, cele 12 stele sunt prezente intr-un fel sau altul si pe aceasta fata.

Moneda euro reprezinta pentru cetatenii Uniunii Europei un simbol tangibil al identitatii lor europene, de care se pot simti din ce in ce mai mandri, pe masura ce zona euro se extinde si isi multiplica avantajele pentru statele membre actuale si viitoare.

   
Cautare rapida in glosar
 
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »