EGP

Lira egipteana sau libra egipteana (EGP) este moneda nationala a Egiptului si este subdivizata in 100 qirsh sau 1000  malleem. Local, este frecvent utilizata abrevierea LE (sau L.E.).

In 1834, s-a decis printr-un decret regal emiterea monedelor egiptene cu o baza bimetalica. A fost introdusa lira egipteana, inlocuind piastrul egiptean ca unitate monetara principala.

Stabilirea fortata a ratei de schimb de catre guvernul egiptean  a determinat utilizarea de facto a etalonului aur de catre Egipt, intre 1885 si 1914, 1 lira egipteana avand valoarea de 7.4375 grame de aur pur. La momentul izbucnirii primului razboi mondial, lira egipteana a fost ancorata pe lira britanica la paritate.

Egiptul a ramas parte a zonei sterline pana in 1962, cand si-a schimbat ancora pe dolarul american, la o rata de 1 lira egipteana=2.3 dolari.

Rata de schimb a lirei egiptene a devenit flotanta in 1989, cu un control strict din partea Bancii Centrale si controlarea schimburilor externe.

Banca Nationala a Egiptului a emis pentru prima data bancnote pe 3 aprilie 1899. Banca Centrala a Egiptului si Banca Nationala a Egiptului au fost unificate in 1961 in Banca Centrala a Egiptului. 

   
Cautare rapida in glosar
 
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »