drepturile speciale de tragere

Drepturile speciale de tragere (DST) reprezinta moneda oficiala a Fondului Monetar International. A fost creata in 1969 ca inlocuitor al etalonului aur in tranzactiile internationale extinse. 

DST este folosit ca etalon monetar, instrument de rezerva, mijloc de plata pentru anumite operatiuni intre FMI si membrii sai si ca mijloc de procurare de monede nationale convertibile. Functiile indeplinite  depind de volumul alocarilor de DST, decizia de emisiune bazandu-se pe nevoile de crestere a lichiditatii internationale pe termen lung.

DST este definita ca suma valorilor a patru monede majore (dolarul american, euro, yenul japonez si lira sterlina),  reevaluate si ajustate la fiecare cinci ani si evaluata zilnic la dolarul american. Inainte de introducerea monedei euro in 1999,  pozitia lui era ocupata de marca germana si francul francez.

DST a fost alocata statelor membre ca alternativa cu un cost scazut la datoriile financiare.         

DST este folosita ca unitate monetara de catre FMI si alte cateva organizatii internationale.  Moneda este de asemenea folosita pentru denominarea unor instrumente financiare private.

La momentul crearii DST, cand sistemul Bretton Woods era inca operational, 1 DST valora 0.88867 grame de aur.  Dupa prabusirea sistemului ratei fixe de schimb, DST a fost definit in termenii unui cos de monede majore utilizate in schimbul international si finante.

   
Cautare rapida in glosar
 
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »