Cota tarifara

cota tarifara reprezinta un volum de marfuri exprimat cantitativ sau valoric ce poate fi pus in libera circulatie cu reducerea sau exonerarea taxelor vamale.

Cererea de alocare reprezinta o solicitare de aplicare a reducerii sau exonerarii taxelor vamale in cadrul unei cote tarifare si consta in depunerea declaratiei vamale completata corespunzator si acceptata de biroul vamal.

Cea mai mare parte a cotelor tarifare comunitare sunt administrate de Directia Generala Taxare si Uniune Vamala (cu sediul la Bruxelles) numita DG TAXUD, in cooperare cu administratiile vamale ale statelor membre. Cu toate acestea, un anumit numar dintre ele sunt administrate de DG AGRI prin mijlocirea unui sistem de certificate de import. Acestea nu fac obiectul administrarii de catre autoritatea vamala romana.

Desi termenii „cota” si „contingent” sunt similari, in Romania a fost adoptat termenul de „cota” tarifara pentru contingentele administrate de autoritatea vamala romana pentru a le deosebi de contingentele administrate pe baza de licenta si eliberate de alte organisme guvernamentale. Acestea din urma sunt doar controlate de autoritatea vamala romana in momentul vamuirii marfurilor.

Principiile dupa care sunt administrate cele doua tipuri de contingente sunt fundamental diferite. Cotele tarifare sunt administrate dupa principiul „primul venit - primul servit” si presupune faptul ca nici un agent economic sau stat membru nu poate face o prealocare (rezervare). Acestea se aloca in ordinea cronologica a acceptarii declaratiei de punere in libera circulatie pana la epuizarea lor. Din contra contingentele tarifare se bazeaza pe o prealocare catre agentii economici, in baza unei licente de import.

La nivelul autoritatii vamale romane administrarea cererilor de cote tarifare se face de catre Biroul Cote Tarifare din cadrul A.N.V. si de catre birourile vamale.

Cotele tarifare sunt valabile o anumita perioada de timp. Dupa expirarea acestui interval marfurile nu mai pot beneficia de reducerea sau exonerarea taxelor vamale. Daca in acest interval de timp volumul initial se epuizeaza, marfurile pot fi importate numai cu plata taxelor vamale de baza.

   
Cautare rapida in glosar
 
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »