Scoring Carduri de Credit

Ce este Scoringul pentru Cardurile de Credit?

Scoringul reprezinta un algoritm utilizat de catre institutiile financiare pentru a determina capacitatea unei persoane de a plati la timp obligatiile financiare aferente creditelor si cardurilor de credit. Astfel, Credit Scoringul masoara gradul de risc al fiecarei persoane in functie de anumiti factori.

Cel mai important factor decizional la acordarea unui card de credit este capacitatea de rambursare a sumelor imprumutate, iar acest factor este diferit pentru fiecare persoana in functie de caracteristicile sale si de istoricul de rambursare a creditelor.


Cum functioneaza Scoringul?

In prezent, nu exista un anumit tip de scoring care este folosit de toate institutiile financiare, insa Credit Scoringul Efin.ro ia in considerare toti factorii relevanti, atat cei de natura personala cat si istoricul de creditare.

Scoringul pentru Cardurile de Credit foloseste anumite modele matematice pentru determinarea capacitatii de plata si respectiv a riscului asociat. Aceste modele folosesc intre 5 si 15 parametri si iau in considerare date statistice din anii anteriori cu privire la rambursarile sumelor imprumutate. Pe baza acestor statistici se determina probabilitatea de neplata la timp a sumelor.
Cu cat probabilitatea de neplata este mai mare, cu atat riscul persoanei este mai mare si cu atat costul creditului (dobanda) este mai mare. De asemenea, daca riscul depaseste un anumit nivel, atunci institutia financiara refuza acordarea creditului.

Modelul de scoring Efin.ro nu va indica un scor clar, respectiv o anumita cifra, ci va incadreaza intr-un anumit palier de risc care va poate permite sau nu sa accesati imprumuturi.

Scoringul prezentat de Efin.ro foloseste o scala de la 0 la 100 de puncte pentru o mai usoara interpretare.
Intre scoringul obtinut si valoarea imprumuturilor contractate nu exista o relatie de proportionalitate.

Scoringul arata calitatea debitorului, dar nivelul sumelor imprumutate este dat de valoarea veniturilor nete obtinute. Spre exemplu, o persoana cu un venit net de 1,000 ron va obtine un ccard de credit cu limita mult mai mica decat o persoana cu venituri nete de 5,000 ron chiar daca scoringurile obtinute sunt de aproximativ aceeasi valoare.


Cum va ajuta Scoringul pentru Creditele de Nevoi Personale?

Utilitatea si implicatiile credit scoringului le vei observa atunci cand vei dori sa obtii un card de credit de la institutiile financiare. Scoringul va stabili daca cardul tau va fi aprobat si care va fi costul acestuia.

Este deosebit de important sa cunosti credit scoringul tau inainte a aplica la un card de credit pentru ca este posibil sa nu indeplinesti conditiile de a lua acel card sau te poti incadra la o suma mai decat cea pe care ti-o doresti. In aceste conditii, eforturile de a merge la diferite institutii financiare si a completa diverse documente se dovedeste a fi inutil.

De asemeneea, credit scoringul se modifica de-a lungul timpului odata cu modificarea caracteristicilor tale personale. De aceea este indicat ca periodic sa verifici daca indeplinesti conditiile de a lua un card de credit.

Scopul pentru care a fost creat Credit Scoringul Efin.ro este acela de a oferi o evaluare financiara a fiecarei persoane atunci cand aplica online pentru produse de creditare.