Caracteristici Credit Scoring

Date Aplicant - Credit Scoring

Datele aplicantului includ varsta, sexul, starea civila, numarul mebrilor de familie, nivelul de educatie si vechimea la actualul domiciliu. Ele sunt necesare pentru stabilirea profilului domografic al fiecarei persoane, precum si pentru stabilirea obligatiilor familiale ale acesteia. Toate dintre cele mentionate contribuie la riscul personal al fiecarui individ. Fiecare dintre acesti parametrii este evaluat pe baza datelor statisctice, iar fiecare parametru este ponderat diferit in totalul grupei. Date Aplicant - Credit Scoring


Surse de venit - Credit Scoring

Sursele de venit pot fi salarii, pensii, drepturi de autor, persoana fizica autorizata, chirii, venituri din strainatate, salariu navigator, venituri din agricultura, administrator de firma, dividente si contracte de management. Stabilirea surselor de venit este important pentru determinarea stabilitatii acestora, precum si pentru periodicitatea lor in timp. Ponderarea este diferita in cadrul acestei categorii, iar ponderile se pot modifica pe termen mediu. Surse de venit - Credit Scoring


Angajator si Industrie - Credit Scoring

Tipurile de angajator luate in calcul de catre Credit Scoring sunt banca-IFN, companie multinationala, institutie publica - de stat, organizatie guvernamentala, PFA sau profesii libere, societate cu raspundere limitata SRL sau societate pe actiuni SA.
In Credit Scoring este o categorie denumita 'nu sunt angajat' deoarece, cu toate ca o persona poate sa nu fie angajata, aceasta poate obtine venituri stabile din chirii, rente sau alte activitati care nu presupun statutul de angajat. In aceste situatii, chiar daca persoana respectiva nu are statut de angajat, ea poate obtine credite sau imprumuturi. Tot aici se incadreaza si pensionarii.
Sectoarele economice luate sunt: asigurari, comert, educatie, finante, industrie, institutie publica - de stat, IT, juridic, sanatate, constructii, telecomunicatii, transport si turism. Exista de asemenea doua categorii aparte intitulate inactiv - fara ocupatie in prezent si inactiv pensionat pentru situatiile descrise mai sus.
Vechimea la angajatorul actual este o alta componenta necesara pentru determinarea perioadei lucrate la ultimul angajator.
Ponderile componentelor sunt determinate pe baza indicatorilor macroeconomici, precum si a perspectivelor de dezvoltare pe termen mediu si lung. Angajator si Industrie - Credit Scoring


Intarzieri la plata - Credit Scoring

Intarzierile la plata reprezinta categoria cu ce mai mare pondere dintre cele patru avand in vedere ca aceasta indica disciplina financiara a fiecarei persoane.
Exista cinci posibilitati: fara intarzieri, intarzieri sub 30 de zile, intre 30 si 60 de zile, intre 60 si 90 de zile si peste 90 de zile.
Intarzierile la plata reprezinta capitolul cu cea mai mare importanta in evaluarea riscului asociat unei persoane. Este esential ca acest istoric de rambursare a creditelor sa nu contina nicio intarziere in ultimii doi ani. Intarzieri la plata - Credit Scoring