Dobanzi credite EURO


  Martie Aprilie Mai
Credite Euro 5.09 % 4.80 % 4.91 %  
 
Persoane Fizice 4.60 % 4.45 % 5.04 %
 - Consum (DAE) 5.92 % 6.77 % 7.49 %
 - Ipotecar (DAE) 4.87 % 4.81 % 5.10 %
Companii 5.36 % 5.07 % 4.80 %
 
 
Dobanzi la credite - EURO

Dobanzile la creditele in euro oferite de bancile comerciale pentru clientii lor companii si persoane fizice reprezinta costul pe care clientii trebuie sa il plateasca pentru sumele imprumutate in moneda euro.

Dobanzile la creditele in euro depind in mod esential de rata dobanzii la care se poate refinanta banca ce acorda creditul in euro, de pe pietele internationale. Accesarea creditelor in valuta induce un risc valutar pentru client, de care acesta trebuie sa tina cont in plus fata de dobanda la credit.

Pentru companii este recomandat ca moneda in care este accesat un credit sa fie aceea in care compania obtine majoritatea veniturilor sale, sau o parte din aceste venituri suficienta pentru a permite rambursarea creditului.

Pentru persoanele fizice, este recomandat ca toate creditele pe termen scurt sa fie accesate in lei, in timp ce creditele pe termen lung pot fi accesate si in euro, pentru a beneficia de dobanzile la credit mai scazute in acest moment la euro decat cele la lei si de faptul ca Romania va adera intr-un orizont de timp previzibil, la moneda euro.
Dobanzile la creditele in euro acordate persoanelor fizice si companiilor mici sunt in general (la majoritatea bancilor) nediferentiate intre clienti, adica doi clienti diferiti care acceseaza acelasi produs de credit platesc aceeasi rata a dobanzii. In schimb, dobanzile variaza in functie de tipul de produs de credit si de maturitatea creditului. Pentru creditele oferite companiilor mari, rata dobanzii se negociaza intre client si banca si depinde de riscul companiei, nivelul operatiunilor derulate de companie cu banca si alte criterii.

In majoritatea timpului, rata dobanzii la credite este mai ridicata, cu cat maturitatea creditului este mai mare, in special din cauza faptului ca riscul de nerambursare a creditului creste cu timpul de rambursare.

Rata dobanzii la creditele garantate cu ipoteci este semnificativ mai mica decat rata dobanzii la creditele negarantate. Institutiile financiare solicita garantii, respectiv ipoteci, pentru creditele pe termen lung. Astfel, rata dobanzii la creditele ipotecare si imobiliare este mai mica decat la creditele de nevoi personale cu toate ca maturitatea creditelor garamtate cu ipoteci este mult mai mare (pana la 35 ani) fata de celelalte credite (intre 7 si 10 ani).

In tabel sunt prezentate dobanzile la creditele in euro pentru persoane fizice si companii, ca medii lunare pentru ultimele trei luni, raportate de BNR pe baza informatiilor primite de la bancile comerciale. Dobanzile (dobanda anuala efectiva DAE) sunt prezentate defalcat la credite pentru produse de creditare specifice (credite de consum, respectiv credite care au in spate o garantie reala de tip proprietate imobiliara).
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »


 

Ultimele stiri



  analiza si evolutie  
Ultima Ora

Codurile vestimentare la locul de munca, ”depasite si sexiste”

Companiile din Marea Britanie care isi forteaza angajatele sa poarte tocuri inalte si sa se machieze incalca legea, a anuntat zilele trecute o comisie parlamentara, potrivit DPA si Reuters. Peste 150.000 de persoane au semnat o petitie impotriva ... citeste mai mult

 
 
Articolul Saptamanii

Cu un credit ipotecar de la Patria Bank te muți rapid în casă nouă

Garsoniera din studenție a devenit prea mică de când ți-ai găsit perechea. Apartamentul de două camere e insuficient acum că așteptați ... citeste mai mult