Dobanzi credite RON - Lei


  Martie Aprilie Mai
Credite Ron 10.28 % 10.53 % 10.35 %  
 
Persoane Fizice 12.58 % 12.23 % 11.84 %
 - Consum (DAE) 15.79 % 15.57 % 15.20 %
 - Ipotecar (DAE) 8.89 % 8.05 % 7.82 %
Companii 9.33 % 9.57 % 9.46 %
 
 
Dobanzi la credite - RON - Lei

Dobanzile la creditele in lei oferite de bancile comerciale pentru clientii lor companii si persoane fizice reprezinta o parte importanta din costul pe care clientii trebuie sa il plateasca pentru banii pe care ii imprumuta. Dobanda la credite poarta si denumirea de cost al capitalului imprumutat.
O alta parte este reprezentata de comisionale pentru operatiunile efectuate cu banca (transferuri bancare, plati, schimburi valutare, etc).

Dobanzile la creditele in lei acordate persoanelor fizice si companiilor mici sunt in general (la majoritatea bancilor) nediferentiate pentru clientii din aceeasi categorie, adica doi clienti diferiti care acceseaza acelasi produs de credit platesc aceeasi rata a dobanzii.

In schimb, dobanzile variaza in functie de tipul de produs de credit si de maturitatea creditului. Pentru creditele oferite companiilor mari, rata dobanzii de negociaza intre client si banca si depinde de riscul companiei, nivelul operatiunilor derulate de companie cu banca si alte criterii.

In majoritatea timpului, rata dobanzii la credite in lei este mai ridicata, cu cat maturitatea creditului este mai mare, in special din cauza faptului ca riscul de nerambursare a creditului creste cu timpul de rambursare. Totusi, in unele situatii dobanzile la creditele cu maturitati mai lungi pot fi mai scazute decat rata dobanzii la creditele cu maturitati scurte, in special in perioadele in care inflatia este ridicata si asteptarile sunt ca va scadea pe termen mai lung.

Rata dobanzii la creditele garantate cu ipoteci este semnificativ mai mica decat rata dobanzii la creditele negarantate. Datorita ipotecilor solicitate de catre banci, rata dobanzii la creditele ipotecare si imobiliare este mai mica decat la creditele de nevoi personale cu toate ca maturitatea creditelor cu ipoteci este mult mai mare (pana la 35 ani) fata de celelalte credite (pana la 10 ani).

Dobanzile la creditele in lei sunt inca mai ridicate decat dobanzile la creditele in alte valute, mai ales din cauza inflatiei mai ridicate din Romania fata de alte tari (zona euro, SUA, etc). Astfel, sumele totale platite de clienti la creditele in lei tind sa fie mai ridicate decat la creditele similare in valuta. Din acest motiv, clientii au tendinta de a contracta credite in valuta in locul celor in lei, pentru a plati dobanzi mai scazute la credite. Accesarea creditelor in valuta induce insa un risc valutar pentru client, de care acesta trebuie sa tina cont in plus fata de dobanda la credit.

In tabel sunt prezentate dobanzile la creditele in lei acordate persoanelor fizice si companiilor, ca medii lunare pentru ultimele trei luni, raportate de BNR pe baza informatiilor primite de la bancile comerciale. Dobanzile (dobanda anuala efectiva DAE) sunt prezentate separat pentru produse de creditare specifice (credite de consum, respectiv credite care au in spate o garantie reala de tip proprietate imobiliara).

STIRI ASOCIATE


Ordonanta Iordache afecteaza si economia: dobanzi mai mari, crestere economica mai mica. Investitorii sunt ingrijorati

Data: 1 februarie 2017   Ora: 17:06

Modificarile legislative care au fost anuntate de Guvern in noaptea de marti au un cost in economia romaneasca, devalorizand leul, crescand costurile de imprumut si incetinind cresterea economica, spune analistul economic Aurelian Dochia. "Am vazut ca astazi leul a scazut fata de principale valute si de regula, pe zona cursului de schimb apare cea mai rapida reactie. In functie de cum evolueaza lucrurile, daca protestele vor continua, atunci po... citeste mai mult

  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »


 

Ultimele stiri  analiza si evolutie  
Ultima Ora

Codurile vestimentare la locul de munca, ”depasite si sexiste”

Companiile din Marea Britanie care isi forteaza angajatele sa poarte tocuri inalte si sa se machieze incalca legea, a anuntat zilele trecute o comisie parlamentara, potrivit DPA si Reuters. Peste 150.000 de persoane au semnat o petitie impotriva ... citeste mai mult

 
 
Articolul Saptamanii

Primeşti bani fără să faci nimic: Există un motiv bun pentru care giganţii IT militează pentru venitul minim garantat

Marile companii americane încep să ia măsuri de precauţie pentru a încerca să evite să fie învinovăţite pentru momentul ... citeste mai mult