Zona euro: Scadere economica de 0,3% in 2013

Zona euro: Scadere economica de 0,3% in 2013 Data: 22 februarie 2013   Ora: 12:32

Comisia Europeana preconizeaza pentru acest an o crestere modesta a PIB-ului in UE, de 0.1%, si o comprimare a indicatorului in zona euro de 0.3%, pe fondul activitatii economice slabe de la finalul lui 2012 si a redresarii economice mai lent decat s-a estimat anterior.

Evolutiile trimestriale ale PIB-ului sunt oarecum mai dinamice decat sugereaza cifrele anuale, prevazandu-se ca PIB-ul in al patrulea trimestru al anului 2013 va fi cu 1% mai mare decat nivelul atins in ultimul trimestru din 2012 in UE, si cu 0,7% in zona euro.

Contrastul dintre situatia mai buna a pietelor financiare si perspectivele macroeconomice modeste pentru 2013 se datoreaza in mare masura procesului de ajustare a bilanturilor, care continua sa influenteze negativ cresterea economica pe termen scurt. Pe masura ce acest proces va avansa, el va consolida, de asemenea, baza pentru crestere economica in 2014, care este estimata la 1,6% in UE si la 1,4% in zona euro.

Revenire treptata a consumului si a investitiilor

Combinatia dintre o activitate economica scazuta datorata ciclicitatii, incertitudine si prelungirea ajustarii bilanturilor si a redistribuirii resurselor in economie - care sunt consecintele tipice ale unei crize financiare profunde– incetineste, in prezent, consumul intern si investitiile interne. Cu toate acestea, restabilirea increderii consumatorilor si intreprinderilor ar trebui sa reduca impactul negativ al acestor factori. Se preconizeaza ca reducerea tensiunilor de pe pietele financiare va duce la conditii de imprumut mai avantajoase, iar acest lucru ar trebui sa permita revenirea treptata a cresterii consumului si a investitiilor in cursul anului 2013.

Se estimeaza ca ritmul scazut al activitatii economice din prezent va conduce la o crestere a somajului in acest an pana la nivelul de 11,1% in UE si de 12,2% in zona euro.

Dat fiind ca se asteapta o diminuare a impactului cresterii preturilor la energie asupra inflatiei, se estimeaza ca inflatia preturilor de consum in UE va scadea treptat in cursul anului 2013 si ca se va stabiliza anul viitor la aproximativ 1,7% in UE si la 1,5% in zona euro.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri International


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult