Importurile din China, mai scumpe cu 17-18%

Importurile din China, mai scumpe cu 17-18% Data: 4 februarie 2015   Ora: 09:30

Importurile din China ar trebui sa se scumpeasca in total cu 17-18%, daca se iau in calcul atât evolutiile cursurilor valutare din ultimul an, cât si cele anticipate pentru 2015. Astfel, ajustarile valutare din ultimul an ar trebui sa se reflecte intr-o scumpire cu 12-13% a produselor chinezesti in Europa, dar anticiparile privind cursurile de schimb arata o majorare de pret suplimentara de aproximativ 5%, potrivit Tradeville.

Importurile locale in dolari americani, inclusiv cele din China si alte economii asiatice, vor deveni tot mai scumpe in conditiile in care aprecierea globala a dolarului este abia la debut, iar deprecierea euro fata de dolar va ramâne mai puternica decât cea a monedelor asiatice. Astfel, desi un dolar tot mai puternic va cumpara marfuri chinezesti tot mai multe, un euro tot mai slab va cumpara tot mai putini dolari si tot mai putine marfuri chinezesti.  

Este foarte probabil ca deprecierea yuanului in raport cu dolarul sa continue si in 2015, dar aceasta nu se va traduce intr-o ieftinire a produselor chinezesti in Europa, intrucât autoritatile de la Beijing nu vor putea tolera o ajustare pronuntata a monedei locale fata de moneda americana, de calibrul celei inregistrate de euro. Mai degraba se va repeta scenariul din ultimul an, când yuanul s-a depreciat in fata dolarului pentru prima data in cinci ani, dar ajustarea a fost de putin peste doua procente, in timp ce euro a pierdut 15% fata de dolar in doar câteva luni. Prin urmare, China va continua sa piarda in termeni de competitivitate in  Zona Euro, cea mai importanta piata de desfacere pentru exporturile sale.

Autoritatile chineze incearca sa instrumenteze o alunecare controlata a economiei, care nu mai alearga la rate procentuale de crestere formate din doua cifre. Aceasta impune o relaxare a politicii monetare (inclusiv via dobânzi mai mici) si o oarecare depreciere a yuanului, favorabila si din punctul de vedere al competitivitatii pe pietele europene.

Totusi, nu se poate vorbi de o depreciere de mare anvergura a yuanului fata de dolar. Daca Beijingul ar accepta acest scenariu, piata financiara chineza - si chiar cele globale - ar suferi turbulente severe, prin iesiri masive de capital din China, in conditiile in care oricum se asteapta o inversare a fluxurilor la nivel global. Dupa ce au urmarit miracole economice in Asia de Sud-Est, America Latina si chiar in nordul Europei, banii se vor intoarce acasa, in America. Un nou ciclu de restrictionare monetara va incepe in SUA cândva pe parcursul acestui an, când vom vedea prima crestere a dobânzii cheie dupa 2006, amplificând atractivitatea activelor financiare denominate in dolari americani, iar cresterea economiei americane va antrena investitii straine directe tot mai mari, se mai mentioneaza in comunicat.

 

 

 

 

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri International


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai multAdvertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult

Articolul Saptamanii

Importanța culturii corporative pentru o companie

Pe măsură ce numărul potențialilor angajatori crește, iar opțiunile devin din ce în ce mai abundente, angajații nu mai sunt interesați ... citeste mai mult