Banca Mondială a redus estimarea de creştere a economiei României în anul 2015

Banca Mondială a redus estimarea de creştere a economiei României în anul 2015 Data: 14 ianuarie 2015   Ora: 11:00

 

Banca Mondială (BM) a scăzut cu 0,3 puncte procentuale prognoza de creştere economică a României la 2,9%, indicatorul urmând să accelereze anul viitor la 3,2,%, conform prognozei economice globale a instituţiei financiare internaţionale. 

În iunie anul trecut, Banca Mondială prognoza un avans de 3,2% al economiei României în 2015 şi de 2,9% în 2016. FMI şi Comisia Europeană anticipează că România va înregistra în acest an o creştere economică de 2,5%, conform Mediafax.

 "În Ungaria şi România, creşterea economică va fi alimentată mai mult de cererea internă, susţinută de îmbunătăţirea condiţiilor pe piaţa muncii şi de încrederea populaţiei, precum şi de investiţiile publice în infrastructură, finanţate în mare parte de Uniunea Europeană", se arată în raportul Băncii Mondiale.

În ţările importatoare de petrol din Europa Centrală şi de Est (ECE), întărirea treptată a zonei euro, măsurile monetare de susţinere a redresării şi declinul preţurilor energiei vor susţine activităţile în industrie şi creşterea exporturilor. În ţările din sudul şi estul Europei:  Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia şi Serbia, cererea externă va rămâne principalul motor de creştere, consumul şi încrederea oamenilor de afaceri fiind în continuare scăzute, din cauza incertitudinilor politice, a şomajului ridicat şi a nivelului ridicat al creditelor neperformante.

În Ungaria, România şi Serbia, inflaţia a coborât sub ţintele inferioare ale băncilor centrale, pe fondul unei creşteri economice anemice, notează Banca Mondială.

Pentru regiunea Europa si Asia Centrala, care include aceste tari, Banca Mondiala anticipeaza pentru 2015 o crestere economica de 3% si 3,6% in 2016.
Pentru regiunea Europa Centrală şi de Est din care fac parte Albania, Bosnia si Herzegovina, Bulgaria, Georgia, Kosovo, Lituania, Fosta Republica Iugoslava Macedonia, Muntenegru, Romania si Serbia, Banca Mondială anticipează în acest an o creştere economică de 2,4%, urmată de un avans de 2,8% în 2016.

La nivel global, economia va creşte în acest an cu 3% şi cu 3,3% în 2016, susţinută de redresarea treptată a ţărilor cu venituri ridicate, preţul scăzut al petrolului şi atenuarea factorilor negativi din ţările în dezvoltare, notează BM.

Zona euro va consemna creştere economică de 1,1% în acest an şi de 1,6% în 2015.În Statele Unite, Banca Mondială prognozează o creştere a PIB de 3,2% în 2015 şi de 3% anul viitor.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri International


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai multAdvertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult

Articolul Saptamanii

Importanța culturii corporative pentru o companie

Pe măsură ce numărul potențialilor angajatori crește, iar opțiunile devin din ce în ce mai abundente, angajații nu mai sunt interesați ... citeste mai mult