Zona euro inainteaza cu greu spre stabilitate. PIB-ul va scadea cu 0,2% in 2013

In pofida unui an dominat de turbulente in Zona Euro, uniunea monetara va intra in 2013 cu o perspectiva mai buna decat cu 12 luni in urma. Desi au aparut indicii de imbunatatire a stabilitatii economice, raman pe mai departe multe obstacole importante de depasit inainte sa poata avea loc orice fel de redresare – se arata in raportul de iarna al Ernst & Young, Eurozone Forecast (EEF).
Conform EEF, PIB-ul zonei euro va scadea cu 0,2% in 2013, dar se va consemna o crestere modesta din 2014 pana in 2016, de 1,3% pe an. Diferentele de crestere intre nordul si sudul Europei se vor mentine si pe viitor, fiind estimate cresteri in cateva dintre tarile din sud, dar nu mai devreme de 2015.
Desi riscul iesirii Greciei din Zona Euro s-a redus de la 15% la 5%, nu se vor inregistra alte cresteri semnificative pana cand nu vor fi eliminate indoielile care persista in legatura cu stabilitatea euro.
Fata de perioada de inceput a verii 2012, pietele europene par acum mult mai increzatoare ca zona euro va supravietui. Se estimeaza ca tarile cu economii dezvoltate vor continua sa inregistreze rezultate mai bune decat cele in crestere, iar acestea din urma se vor zbate pentru a creste chiar cu procente mici in urmatorii cativa ani. Va fi un mediu de operare dificil, atat pentru liderii din business cat si pentru cei din sfera politica.
Companiile trebuie sa se pregateasca pentru un "deceniu pierdut" in Europa, in care cresterea va stagna, iar rata somajului va continua sa creasca si in 2013, ajungand la un varf estimat de aproape 20 de milioane de persoane. E de asteptat ca cele mai inalte rate ale somajului si, in acelasi timp, cele mai lente redresari ale acestuia, sa fie inregistrate de economiile periferice, atingandu-se valori estimate de peste 28% in Grecia, 26% in Spania si de aproape 17% in Portugalia.
Liderii de business trebuie sa inteleaga faptul ca actualul mediu economic in care opereaza a devenit noua normalitate. Companiile nu mai pot pleca de la premisa ca cresterea va fi generata de pietele interne, ci va trebui asigurata si din reducerea de costuri, castigarea de cota de piata si cresterea exporturilor catre pietele emergente mai dinamice.
EEF preconizeaza ca investitiile de business ar putea continua sa scada, cata vreme conditiile de creditare se vor mentine restrictive in viitorul apropiat. Cele mai recente rapoarte bancare arata o inasprire a criteriilor de creditare, ceea ce va afecta mai ales intreprinderile mici si mijlocii (IMM-urile). Este putin probabil sa apara o relaxare a conditiilor de creditare pana cand economia zonei euro nu va incepe sa creasca din nou, ceea c, va avea loc incepand cu al doilea trimestru din 2013.
Raze de speranta pentru economiile periferice
Pe termen scurt, e de asteptat ca economiile perferice sa continue sa performeze sub prognozele oficiale, ceea ce va atrage dupa sine noi depasiri ale deficitelor fiscale si cresteri ale datoriei publice in urmatorii ani. EEF prognozeaza continuarea recesiunii in 2013 in Grecia, Portugalia, Italia si Spania si continuarea scaderii cererii de pe piata interna, dar un PIB in crestere pozitiva in Irlanda.
Au fost inregistrate progrese semnificative in restructurarea economiilor periferice. S-au atins cresteri mari de productivitate, in special in tari precum Irlanda si Spania. Acestea au dus la inversarea tendintelor negative in competitivitate si s-au reflectat in cresteri solide ale exporturilor. Cu toate acestea, ajustarile necesare pe zona competitivitatii sunt inca departe de a se fi incheiat. Pe termen scurt, aceste schimbari au supus la presiuni semnificative veniturile gospodariilor, ceea ce va duce la adancirea si prelungirea recesiunii domestice in aceste tari.
Consolidarea exporturilor a contribuit la reducerea deficitelor de cont curent, care erau foarte mari la inceputul crizei si reprezentau un simptom al dezechilibrelor din cadrul acestor economii. De asemenea, acestea au ameliorat problemele de finantare aparute pe masura ce fluxurile externe de capital au secat. Cu toate acestea, adevaratele beneficii ale acestora nu vor fi resimtite in viitorul imediat.
Un nou imbold pentru cresterea exporturilor ar putea veni dintr-o reducere a ratelor dobanzilor, insa anunturile facute recent de Banca Centrala Europeana dau de inteles ca nu exista, pentru moment, politici sau relaxari cantitative avute in vedere. Potrivit estimarilor EEF, BCE ar putea mentine rata dobanzii de politica monetara la acelasi nivel pana in 2017, deoarece, avand in vedere riscurile de revizuire in scadere a estimarilor, deflatia reprezinta un risc mai mare decat inflatia. Potrivit estimarilor, inflatia ar trebui sa scada de la 2,5% in 2012 la 1,3% in 2015.
credite nevoi personale
credite imobiliare
credite auto
leasing auto romania
carduri credit
alte credite
Stiri International
-
Societe Generale iese de pe piata din Belarus
Societe Generale a vandut institutia Belrosbank rusilor de la Alfa Bank, punand astfel capat prez...
-
MasterCard anunta clasamentul pan-european al aplicatiilor mobile de cumparaturi
MasterCard a facut public un clasament pan-european unic al aplicatiilor mobile de cumparaturi, d...
-
Investitii de mai mult de 650 de milioane pentru dezvoltarea administratiei si a sistemului judiciar din Romania
Comisia Europeana a anuntat astazi printr-un comunicat de presa adoptarea programului operational...
-
Visa Europe lanseaza noi servicii de plati, inclusiv prin retelele sociale
Visa Europe extinde serviciul Visa Direct, denumit anterior Visa Personal Payments, in majoritate...
-
Importurile din China, mai scumpe cu 17-18%
Importurile din China ar trebui sa se scumpeasca in total cu 17-18%, daca se iau in calcul at&aci...
Comentarii
-
Credite
Acces Rapid
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?
Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult