Recesiunea va atinge punctul maxim in T1 din 2013 in ECE

Recesiunea va atinge punctul maxim in T1 din 2013 in ECE Data: 7 ianuarie 2013   Ora: 12:32

Temperarea cresterii economice a continuat in tarile din Europa Centrala si de Est si in 2012. Evolutia slaba a exporturilor si cererea interna temperata au afectat cresterea in toate tarile, cu exceptia Turciei. Cu toate acestea, in trimestrul al treilea din 2012, nu numai Turcia, ci si Polonia si Slovacia au reusit sa inregistreze in continuare crestere economica in termeni anuali. „Anticipam ca declinul in ECE va atinge punctul maxim in primul trimestru din 2013”, considera Henning Esskuchen, director pentru CEE Equity Research in cadrul Erste Group.

Pietele din ECE au inregistrat performante diferite in 2012, ceea ce face ca analistii Erste sa anticipeze pentru 2013:

- o scadere economica de 0,1% in Republica Ceha, datorita incertitudinii din zona euro, dar si politicilor de austeritate interne si exporturilor ca unica sursa a cresterii, o crestere de 1,1% a PIB-ului Romaniei, intrucat renegocierea unui acord cu FMI si continuarea eforturilor de imbunatatire a gradului de absorbtie a fondurilor UE vor sustine creditarea.

- Economia Ungariei va ramane in recesiune in 2013. Politicile economice ale guvernului submineaza potentialul de crestere economica pe termen lung si exista pericolul de revenire a aversiunii la risc in randul investitorilor, ceea ce ar putea face ca situatia finantarii guvernului sa redevina rapid negativa – in special avand in vedere ca sansele ca guvernul sa incheie in curand un acord cu FMI sunt reduse.

Actiunile din ECE: inceput lent in ianuarie, crestere mai puternica spre sfarsitul primul trimestru

Europa Centrala si de Est/Europa de Sud-Est au avut o evolutie destul de buna in ultimul trimestru din 2012, cel putin in ceea ce priveste Republica Ceha si Slovenia, in timp ce Serbia a inregistrat performante solide, iar evolutia Croatiei a confirmat perspectiva pesimista a analistilor Erste. Si evolutia Poloniei a depasit asteptarile, sustinuta probabil intr-o mai mare masura de relaxarea monetara. „Suntem chiar multumiti de rezultatele atat de bune ale bursei de la Bucuresti, chiar daca principala retinere a fost lichiditatea. In final, recomandarea de supra-pondere clara pentru Turcia a fost cu siguranta optiunea corecta, in timp ce Rusia a dezamagit”, sintetizeaza Esskuchen.

Erste Group este principalul furnizor de servicii financiare in Europa Centrala si de Est. Cei aproximativ 50.000 de angajati deservesc 17 milioane de clienti in 3.100 de sucursale din opt tari (Austria, Republica Ceha, Slovacia, Romania, Ungaria, Croatia, Serbia, Ucraina). La data de 30 septembrie 2012, totalul activelor detinute de Erste Group era de 217,0 miliarde euro, profitul operational de 2.618,5 milioane euro si raportul cost-venit de 51,9%.

In general, analistii anticipeaza un debut relativ lent in 2013, dupa ce pietele au incheiat anul 2012 in forta. O usoara consolidare ar putea fi urmata de o imagine mai clara privind perspectiva de crestere, punand bazele unui al doilea impuls pentru piete. „Consideram ca marcarea profiturilor si o usoara consolidare nu ar fi deloc actiuni negative, in special avand in vedere convingerea noastra ca pietele au crescut in mare parte datorita unei schimbari in perceptia riscului. Tindem sa estimam o crestere mai puternica in special spre sfarsitul primului trimestru din 2013”, explica Esskuchen.

Sentimentul economic se imbunatateste pentru Romania

Cel mai recent indicator ZEW/Erste privind sentimentul pentru ECE arata ca asteptarile economice pentru ECE in urmatoarele sase luni s-au inrautatit usor. Expertii asteapta in continuare o oarecare stabilizare a evolutiei economice in urmatoarele sase luni in Republica Ceha, Polonia si Slovacia. Prin urmare, evaluarea situatiei actuale din Slovacia si Polonia este mai degraba echilibrata sau pozitiva. Sentimentul economic privind Romania s-a imbunatatit semnificativ.

Evaluarea expertilor privind situatia economica actuala s-a imbunatatit pentru Croatia, Ungaria si Romania.

Principalele 10 companii recomandate de Erste Group

Erste Group recomanda 10 companii pentru investitii, dintre care se remarca Semperit, Polytec si Verbund in Austria, si Akfen, Tornular REIT, Halkbank si Isbank in Turcia. Pe lista se afla si Fondul Proprietatea din Romania, ale carui actiuni au inceput sa creasca. Krka se afla din nou printre principalele companii selectate. „Anticipam o continuare a tendintei de revenire a companiei Richter Gedeon, unde dublarea dividendelor a fost o miscare pozitiva, randamentele fiind inca scazute”.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri International


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai multAdvertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult

Articolul Saptamanii

Importanța culturii corporative pentru o companie

Pe măsură ce numărul potențialilor angajatori crește, iar opțiunile devin din ce în ce mai abundente, angajații nu mai sunt interesați ... citeste mai mult