Procesul de aderare la Uniunea Europeana, inasprit din cauza Romaniei

Procesul de aderare la Uniunea Europeana, inasprit din cauza Romaniei Data: 11 octombrie 2012   Ora: 11:07

Procesul de aderare la Uniunea Europeana va fi inasprit, dupa recentele incalcari ale statului de drept in noile state membre Romania si Ungaria, care au subminat grav principiile democratice de baza ale uniunii, relateaza Financial Times.

Comisia Europeana, executivul UE, a adaugat noi metode de control si criterii de referinta pentru a monitoriza progresele candidatilor, avand puterea de a stopa procesul de aderare daca exista dovezi ca un stat nu indeplineste cerintele de reforma.

"Lectiile invatate din aderarile anterioare subliniaza importanta unei atentii sporite asupra acestor domenii si imbunatatirea in continuare a calitatii procesului. Noua abordare a negocierilor in domeniul statului de drept introduce necesitatea consemnarii unor evidente clare ale implementarii reformelor pe parcursul procesului de negociere. Reformele trebuie sa fie profund inradacinate si ireversibile", subliniaza un raport al Comisiei ce analizeaza politica de extindere a UE.

Actiunile guvernelor de la Bucuresti si Budapesta din ultimul an au generat ingrijorare din partea Bruxelles-ului cu privire la deraierea democratiei si a statului de drept in cele doua tari. Premierul Romaniei Victor Ponta a folosit o serie de ordonante de urgenta pentru a limita puterile Curtii Constitutionale intr-un efort de a-l suspenda pe presedintele Traian Basescu, in timp ce primul ministru al Ungariei, Viktor Orban, a trecut prin Parlament o lege controversata care avea ca scop limitarea libertatii presei.

Desi in ambele cazuri inalti oficiali europeni - inclusiv presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso - si-au exprimat ingrijrarea cu privire la amenintarile la adresa statului de drept, au avut puteri limitate in abordarea incalcarilor comise.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri International


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai multAdvertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult

Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult