Grupul Kruk a raportat profit in crestere pentru T1 din 2013

Grupul Kruk a raportat profit in crestere pentru T1 din 2013 Data: 29 mai 2013   Ora: 12:46

In primul trimestru al anului 2013, Grupul Kruk a raportat un profit net de aproximativ 20,5 milioane lei, in crestere cu 41% comparativ cu primul trimestru din 2012. Sumele colectate aferente portofoliilor de creante achizitionate in primele trei luni au inregistrat un avans de 9%, atingand nivelul de 123 milioane lei.

Grupul a generat un profit brut de peste 9,36 milioane lei aferent portofoliilor de creante transmise spre colectare pe baza de mandat (managementul creantelor), o crestere de 201% fata de trimestru I/2012, mai ales ca urmare a procesarii creantelor corporate.

In perioada ianuarie-aprilie, Kruk a emis obligatiuni in valoare de circa 125 milioane lei. In cazul celei mai recente emisiuni de obligatiuni, in valoare de 62,36 milioane lei, Grupul a reusit reducerea costurilor de finantare de la 4,60pp la 4,20pp, peste indicele 3M WIBOR.

Investitiile in achizitia de portofolii in primul trimestru s-au ridicat la aproximativ 51 milioane lei, o crestere de patru ori fata de aceeasi perioada a anului 2012.

Astfel, Grupul a achizitionat 12 portofolii de creante cu o valoare nominala totala de 382,43 milioane lei, incluzand 3 portfolii in Polonia, 5 in Romania si 4 in Republica Ceha si Slovacia.

Capitalizarea de piata a companiei a depasit 1 miliard lei.

Creantele corporate vor deveni un important vector de crestere in urmatorii 3-4 ani

Grupul KRUK vede un potential important in achizitia de portofolii corporate in Polonia si in strainatate, dar si in creantele bancare generate de IMM-uri.

“In opinia noastra, in urmatorii 3–4 ani, creantele corporate vor deveni un vector de crestere, alaturi de creantele provenite din creditele de consum. In ultimii ani, bancile au acordat un numar mare de imprumuturi catre IMM-uri. In prezent, aceste companii se lupta sa le returneze. Ne asteptam ca bancile sa-si intensifice eforturile de a vinde aceste creante. In viitorul apropiat, e posibil ca si creditele ipotecare sa devina un element care va contribui la dezvoltarea Grupului nostru”, a afirmat presedintele Kruk, Piotr Krupa.

In ceea ce priveste Kruk Romania, compania achizitioneaza atat creante persoane fizice, IMM-uri, cat si creante corporate.

In data de 3 aprilie 2013, dupa o investitie de peste zece ani in companie, Enterprise Investors si-a vandut pachetul de actiuni de 24,83%, detinut la Kruk.

Grupul actionarilor importanti, cu pachete de peste 5% din actiunile companiei, include in prezent investitorii institutionali: ING PTE si AMPLICO PTE. In total, fondurile de pensii, printre care Aviva OFE si Generali OFE, detin 39,14% din actiunile companiei.

In prezent, actionarul majoritar este Piotr Krupa, fondatorul companiei si presedintele acesteia, avand peste 15,47% dintre actiuni.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri International


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult