Combaterea evaziunii si a fraudei fiscale in UE

Combaterea evaziunii si a fraudei fiscale in UE Data: 7 decembrie 2012   Ora: 09:18

Aproximativ o mie de miliarde de euro se pierd anual in Uniunea Europeana prin evaziune si frauda fiscala, aceasta suma fiind o amenintare la adresa impozitarii corecte.

“In timp ce statele membre trebuie sa inaspreasca masurile nationale de combatere a evaziunii fiscale, doar aplicarea de solutii unilaterale nu va da rezultate. In cadrul unei piete unice, intr-o economie globalizata, neconcordantele si lacunele din legislatiile nationale devin instrumentele celor care cauta sa se sustraga de la plata impozitelor. Prin urmare, este esentiala o pozitie puternica si coerenta a UE impotriva evazionistilor si a celor care ii favorizeaza” a declarat comisarul pentru impozitare, Algirdas Semeta.

Comisia a prezentat recent un plan de actiune pentru a reactiona mai eficient la nivelul UE impotriva evaziunii si a fraudei fiscale. Totodata, Executivul a adoptat si doua recomandari, menite sa incurajeze statele membre sa ia masuri imediate si coordonate cu privire la anumite probleme stringente.

Prima recomandare incurajeaza statele membre sa identifice, utilizand criterii comune, paradisurile fiscale si sa le plaseze pe „liste negre” nationale.

A doua recomandare sugereaza modalitati de a aborda aspecte tehnice si lacune juridice pe care unele intreprinderi le exploateaza pentru a evita plata impozitelor la un nivel just. Statele membre sunt incurajate sa isi revizuiasca conventiile privind evitarea dublei impozitari, pentru a evita ca ele sa determine absenta totala a obligatiilor fiscale. Acestea ar trebui sa adopte si o regula generala comuna antiabuz, in temeiul careia ar putea sa ignore orice intelegere artificiala realizata in vederea comiterii evaziunii fiscale si sa stabileasca in schimb impozite pe baza activitatii economice propriu-zise.

Alte initiative prevazute in planul de actiune prezentat includ un Cod al contribuabililor, un Numar de identificare fiscala la nivelul UE, o revizuire a dispozitiilor antiabuz din directivele UE relevante, precum si ghiduri comune de urmarire a fluxurilor financiare.

Comisia va infiinta instrumente de monitorizare activa si tabele de punctaj noi, pentru a mentine ritmul in lupta impotriva evaziunii si a fraudei fiscale. O noua Platforma pentru buna guvernanta fiscala va monitoriza si va raporta cu privire la aplicarea de catre statele membre a recomandarilor.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri International


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai multAdvertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult

Articolul Saptamanii

Importanța culturii corporative pentru o companie

Pe măsură ce numărul potențialilor angajatori crește, iar opțiunile devin din ce în ce mai abundente, angajații nu mai sunt interesați ... citeste mai mult