Cele mai presante probleme economice din 2013

Cele mai presante probleme economice din 2013 Data: 30 ianuarie 2013   Ora: 13:25

Fragilitatea zonei euro si instabilitatea economiei globale vor fi cele mai presante probleme in 2013, arata o analiza a XTB Romania.

Astfel, desi criza datoriilor suverane a fost depasita pentru moment, o recadere ar fi periculoasa pentru zona euro: ”Principalele presiuni vin din Spania si Italia, care vor decide evolutia ratei dobanzii in zona euro. Spania ar putea avea nevoie de mai multe masuri de austeritate, deficitul sau fiind peste media europeana, in timp ce datoriile sale ar putea depasi 90% din PIB-ul pe 2013. In Italia, influenta principala va veni de la rezultatele alegerilor din februarie, avand in vedere ca pietele financiare au propria preferinta, respectiv pe Mario Monti”, precizeaza Claudiu Cazacu, analistul-sef XTB Romania.

Mai mult decat atat, Uniunea Europeana se confrunta acum cu o amenintare noua si serioasa, dupa ce prim-ministrul britanic David Cameron a anuntat ca va organiza, pana in 2018, un referendum privind iesirea Marei Britanii din UE, argumentand ca apartenenta la Uniune implica niste costuri mari, prea multa birocratie si mai putina putere pentru parlamentele nationale. Dorinta lui Cameron de a obtine un nou acord cu UE mai favorabil pentru Marea Britanie ar putea afecta serios stabilitatea Uniunii.

In ceea ce priveste economia mondiala, instabilitatea acesteia este alimentata in principal de anumite riscuri geopolitice. In primul rand, tensiunile dintre China si Japonia, a doua si a treia economie din lume, care au afectat deja evolutia yenului. ”Mizele sunt cu atat mai mari cu cat Japonia este aliata a SUA, in timp ce China este mai apropiata de Rusia. Acesta este un risc real pentru stabilitatea globala”, arata Claudiu Cazacu.

Analiza XTB indica Iranul ca fiind o alta zona sensibila, in ciuda pacii din regiune ca urmare a sanctiunilor impuse in 2012. Dat fiind faptul ca Iranul este unul dintre cei mai mari exportatori de petrol din lume, noi conflicte in aceasta zona ar majora pretul petrolului, in timp ce pietele de actiuni ar fi afectate negativ. Piata petrolului este supusa si altor influente, precum riscul de atacuri teroriste pe platformele petroliere din Nigeria sau Algeria.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri International


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult