Ce monede au scazut fata de euro si dolarul american in primele sase luni
Data: 2 iulie 2013 Ora: 10:16Majoritatea monedelor din Europa au incheiat primul semestru cu scaderi atat fata de euro, cat si in fata dolarului american. Dintre monedele din UE, dupa primele sase luni ale anului, cele mai mari deprecieri comparativ cu dolarul american au fost inregistrate de zlotul polonez (cca 6,2%), lira sterlina (aproximativ 5,3%) si coroana ceha (cca 3,6%); coroana suedeza a scazut cu cca 1,6% fata de euro, forintul cu 1,2%, iar leul a marcat o depreciere de aproape 0,4%, intrucat cresterea inregistrata dupa primele 4 luni ale anului a compensat scaderile din mai si iunie.
"La inceputul lunii iunie am asistat la cresterea aversiunii investitorilor fata de risc, cu iesiri de pe obligatiunile locale, asa incat ordinele de cumparare de valuta au pus presiuni pe curs; ulterior, declaratiile presedintelui Fed privind posibilitatea diminuarii ritmul de cumparari de active incepand cu toamna acestui an si eliminarea stimulentelor monetare in 2014 au actionat ca un accelerator pentru deprecierea majoritatii monedelor", a aratat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.
Dintre monedele din UE, in iunie, leul a scazut cu aproape 1,7% comparativ cu euro, coroana suedeza s-a depreciat cu aproape 1,4%, iar coroana ceha si zlotul polonez cu aproximativ 1,2%. Lira sterlina a incheiat luna iunie cu o variatie nesemnificativa. "Desi afectat, la randul sau de factorii mentionati anterior, forintul a facut, in cele din urma, nota discordanta per ansamblul lunii trecute, marcand o crestere de cca 0,6% comparativ cu euro, corectia avand loc pe fondul cresterii asteptarilor pozitive privind evolutia Ungariei in acest an", a precizat Silviu Pojar.
De asemenea, majoritatea monedelor din Europa au inregistrat scaderi la finele primului semestru comparativ cu inceputul anului, o serie de evenimente sau influente proprii stimuland, in unele cazuri deprecieri mai consistente ale monedelor nationale. De exemplu, Turcia s-a confruntat cu proteste agresive de strada, lira turceasca marcand o depreciere de cca 6,4% la finele semestrului intai din acest an. Rusia- a carei economie se bazeaza intr-o proportie importanta pe petrol- s-a confruntat cu scaderea pretului petrolului, in principal ca urmare a rezultatelor sub asteptari inregistrate de economia Chinei; Rubla s-a depreciat la sfarsitul lui iunie cu cca 6,3% fata de inceputul acestui an. Coroana norvegiana a pierdut aproximativ 3,5% luna trecuta in fata euro, pe fondul unor semnale privind o posibila reducere a dobanzii de referinta, ajungand la o depreciere de cca 7,5% pe anul curent.
"Intre putinele monede din Europa care au crescut comparativ cu euro, atat in iunie, cat si pe primele sase luni ale anului curent, se afla kuna croata, care s-a apreciat cu 1,3% dupa primul semestru, capitalizand aderarea Croatiei la UE incepand cu 1 iulie", a aratat Silviu Pojar.
Cea de-a doua jumatate a anului curent nu se intrevede a aduce mai multa stabilitate pe pietele financiare, ci dimpotriva; atentia investitorilor este in continuare prioritar indreptata catre implementarea deciziilor Fed, evolutiile din China si, desigur, asupra Zonei Euro, afundata in recesiune si somaj ridicat.
"Leul s-a bucurat de increderea investitorilor in primele luni ale anului, iar deprecierea marcata per ansamblul primului semestru a fost nesemnificativa.Cat priveste evolutia viitoare, trebuie mentionat ca, in ultimele saptamani, pe pietele financiare moneda nationala a evoluat intre 4,43- 4,53 lei pentru 1 euro, tentativele de a sparge acest interval intr-una dintre directii fiind respinse. Astfel, primul semnal privind aprecierea sau scaderea leului in perioada urmatoare va fi dat de sensul in care piata va reusi sa produca o miscare sustinuta si semnificativa de spargere a acestui interval", a precizat Silviu Pojar.
credite nevoi personale
credite imobiliare
credite auto
leasing auto romania
carduri credit
alte credite
Stiri International
-
Societe Generale iese de pe piata din Belarus
Societe Generale a vandut institutia Belrosbank rusilor de la Alfa Bank, punand astfel capat prez...
-
MasterCard anunta clasamentul pan-european al aplicatiilor mobile de cumparaturi
MasterCard a facut public un clasament pan-european unic al aplicatiilor mobile de cumparaturi, d...
-
Investitii de mai mult de 650 de milioane pentru dezvoltarea administratiei si a sistemului judiciar din Romania
Comisia Europeana a anuntat astazi printr-un comunicat de presa adoptarea programului operational...
-
Visa Europe lanseaza noi servicii de plati, inclusiv prin retelele sociale
Visa Europe extinde serviciul Visa Direct, denumit anterior Visa Personal Payments, in majoritate...
-
Importurile din China, mai scumpe cu 17-18%
Importurile din China ar trebui sa se scumpeasca in total cu 17-18%, daca se iau in calcul at&aci...
Comentarii
-
Credite
Acces Rapid
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Compararea eficienței epilării definitive cu laser și ceară
Atunci când discutăm despre metodele de epilare, două dintre cele mai populare opțiuni sunt epilarea definitivă cu laser și epilarea cu ... citeste mai mult