Banca Mondiala: Ritmul de crestere in tarile UE11 va ramane scazut in 2013

Banca Mondiala: Ritmul de crestere in tarile UE11 va ramane scazut in 2013 Data: 18 ianuarie 2013   Ora: 08:32

Ritmul de crestere economica in tarile UE 11 va ramane scazut in 2013, potrivit Raportului periodic privind situatia economica din aceasta regiune. Tarile UE 11 includ 10 state membre ale Uniunii Europene - Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Republica Slovaca si Slovenia - si un membru potential, Croatia. Pentru Romania, oficialii Bancii Mondiale preconizeaza o crestere economica de 1,6% in acest an.

“Recesiunea din zona euro continua sa reduca performantele economice la nivelul tarilor UE11. La ora actuala, exista asteptari ca in 2012 cresterea economica sa fie mai scazuta decat predictiile realizate in urma cu sase luni, ajungandu-se la o valoare medie aflata sub 1%. Cu toate acestea, ne asteptam la un reviriment modest de pana la 1,3% in 2013. In conditiile unei incertitudini mai accentuate, chiar si aceasta crestere modesta implica implementarea cu succes a politicilor in zona euro pentru a evita deteriorarea severa a conditiilor existente pe pietele financiare internationale”, a afirmat Gallina Vincelette, Economist Senior in cadrul Bancii Mondiale si autor principal al Raportului Periodic privind Situatia Economica in Tarile UE11.

Pentru a proteja si pentru a accelera acest avant inregistrat de procesul de crestere in momentul actual, trebuie adoptata in continuare o pozitie prudenta la nivelul macropoliticilor pentru a revigora increderea manifestata in pietele financiare. Totodata, potentialul de crestere economica pe termen mediu al tarilor din UE11 poate fi valorificat numai daca sunt eliminate barierele de natura structurala aflate in calea activitatii economice.

Cresterea la nivelul creditelor ramane la o valoare scazuta. Mostenirea imprumuturilor neperformante contribuie la cresterea scazuta inregistrata la nivelul creditelor in UE11. Extinderea la nivelul creditelor neperformante continua sa impovareze unele dintre tarile UE11, in conditiile in care cateva tari, printre care Slovacia si Letonia, au inregistrat anumite succese datorita eforturilor facute in directia sistemului de creditare.

Tarile UE11 continua sa ramana o destinatie atractiva pentru investitiile straine directe, in special in cazul in care se mentine progresul la nivelul imbunatatirii mediului de afaceri. Polonia, Slovacia si Bulgaria au inregistrat cele mai mari cresteri la nivelul investitiilor straine directe in 2012, comparativ cu valorile din 2011.

Raportul Periodic privind Situatia Economica in Tarile UE11 este o publicatie semianuala a Departamentului pentru Reducerea Saraciei si Management Economic din Banca Mondiala, Regiunea Europa si Asia Centrala.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri International


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult