Autoritatile, obligate sa plateasca IMM-urilor facturile in 30 de zile

Autoritatile publice trebuie sa plateasca facturile pentru bunurile si serviciile pe care le achizitioneaza de la IMM-uri in termen de 30 de zile calendaristice sau, in circumstante exceptionale, in 60 de zile, potrivit Directivei 2011/7/UE privind combaterea intarzierii in efectuarea platilor in tranzactiile comerciale. Intreprinderile trebuie sa isi plateasca facturile in termen de 60 de zile calendaristice, cu exceptia cazului in care se stabilesc intentionat conditii diferite si in cazul in care termenul nu este in mod vadit injust pentru creditor.
16 martie 2013 este data pana la care statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate sa integreze in legislatiile nationale textul revizuit al directivei. In fiecare zi, in intreaga Europa falimenteaza zeci de intreprinderi mici si mijlocii, intrucat facturile pe care le emit nu sunt platite. Ca urmare, dispar locuri de munca si raman neexploatate oportunitati de afaceri, iar revenirea la crestere economica este amanata.
Conform noilor reglementari, intreprinderile au automat dreptul sa solicite dobanzi pentru platile intarziate si pot obtine automat o suma minima fixa de 40 euro cu titlu de compensatie pentru costurile de recuperare a sumelor. Ele pot solicita, de asemenea, compensatii pentru toate costurile de recuperare rezonabile restante.
Rata statutara a dobanzii pentru platile intarziate creste la cel putin 8 puncte procentuale peste dobanda de referinta a Bancii Centrale Europene. Autoritatile publice nu au voie sa stabileasca o rata a dobanzii pentru plati intarziate sub acest prag.
In plus, intreprinderile pot contesta mai usor in instantele nationale clauzele si practicile vadit injuste. Statele membre trebuie sa publice ratele dobanzii pentru platile intarziate astfel incat toate partile implicate sa fie informate.
Noile masuri sunt optionale pentru intreprinderi intrucat acestea dobandesc dreptul de a actiona, dar nu sunt obligate sa o faca. In unele circumstante, o intreprindere poate dori sa prelungeasca termenul de plata cu cateva zile sau saptamani pentru a pastra relatii comerciale bune cu un anumit client. Noile masuri sunt insa obligatorii pentru autoritatile publice.
credite nevoi personale
credite imobiliare
credite auto
leasing auto romania
carduri credit
alte credite
Stiri International
-
Societe Generale iese de pe piata din Belarus
Societe Generale a vandut institutia Belrosbank rusilor de la Alfa Bank, punand astfel capat prez...
-
MasterCard anunta clasamentul pan-european al aplicatiilor mobile de cumparaturi
MasterCard a facut public un clasament pan-european unic al aplicatiilor mobile de cumparaturi, d...
-
Investitii de mai mult de 650 de milioane pentru dezvoltarea administratiei si a sistemului judiciar din Romania
Comisia Europeana a anuntat astazi printr-un comunicat de presa adoptarea programului operational...
-
Visa Europe lanseaza noi servicii de plati, inclusiv prin retelele sociale
Visa Europe extinde serviciul Visa Direct, denumit anterior Visa Personal Payments, in majoritate...
-
Importurile din China, mai scumpe cu 17-18%
Importurile din China ar trebui sa se scumpeasca in total cu 17-18%, daca se iau in calcul at&aci...
Comentarii
-
Credite
Acces Rapid
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?
Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult