Lucrez la o companie din Ungaria. Activitatea se desfasoara intr-o zona de frontiera aproape de domiciliul meu din Romania, deci in fiecare zi ma pot intoarce acasa, nu am o resedinta in Ungaria. Daca imi voi pierde locul de munca, unde ma adresez pentru a primi ajutorul de somaj?

Intr-un astfel de caz, dvs. aveti calitatea de lucrator frontalier in sensul definitiei stabilite in Regulament, respectiv o persoana care domiciliaza intr-un stat membru, dar isi desfasoara activitatea in alt stat membru de unde se intoarce in fiecare zi, sau cel putin o data pe saptamana, in statul de domiciliu.

Prin urmare, desi contributiile pentru asigurari de somaj se vor plati in Ungaria, pentru a beneficia de ajutor de somaj trebuie sa va puneti la dispozitia institutiei competente din statul de domiciliu, mai exact la dispozitia agentiei teritoriale pentru ocuparea fortei de munca de care apartineti cu domiciliul din Romania.

Astfel, veti beneficia de ajutor de somaj potrivit prevederilor legislatiei romane, binenteles in masura in care indepliniti conditiile pentru acordarea dreptului. Pentru ca agentia teritoriala sa examineze daca aveti sau nu dreptul sa primiti ajutor de somaj, trebuie sa solicitati institutiei competente din Ungaria formularul U1 (sau E 301) care certifica perioadele de asigurare pentru somaj realizate in perioada in care v-ati desfasurat activitatea in aceasta tara.

Formularul va fi prezentat agentiei teritoriale. Daca informatiile mentionate in formular nu sunt suficiente pentru a examina conditiile de deschidere a dreptului, agentia teritoriala va contacta institutia competenta din statul de angajare pentru obtinerea tuturor informatiilor pe care le considera necesare.Urmareste-ne si pe ...

Cele mai citite intrebari din categoria Diverse

 
 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- AdaugaComentarii


6 comentarii


Lucia , acum over 10 years
  (332)   (322)

se depun in PaiPal o suma in dolari care vor fi transferati la o banca din Romania; pentru retragere imi trebuie obligatoriu card in dolari sau pot si cu card in Roni, fiind transformati de Banca ?
 
ionut , acum over 10 years
  (331)   (338)

am o masina inmatriculata in spania. cum pot sa ii fac o alta asigurareca asata a nu mai este valabila?
 
man , acum over 10 years
  (398)   (405)

Buna ziua,vreau sa mi vand bijuteriile din aur si nu stiu la ce banca ma pot adresa in Bucuresti.
 
raluca , acum over 10 years
  (367)   (327)

buna ziua.vreau sa imi fac un credit la banca si mi sa dat o adeverinta care trebuie completata de catre angajator, dar acesta refuza.Este legal ceea ce face?Daca puteti sa imi precizati si articolul din Codul Muncii va rog.O zi buna
 
adian , acum over 11 years
 
  (423)   (395)

mie mi se refuza dreptul de a imi elibera fisa fiscala..acest lucru nu este legal deci in consecinta eu lucrez la o firma care nu respecta normele protectiei muncii,nu am stiut si am lucrat astfel un an de zile ,afland abia dupa ce am depus pentru un credid bancar...ce pot face ? vreau despagubiri pentru anul lucrat in zadar fara nici un drept!!!
 
alexandra , acum over 11 years
  (393)   (378)

la ce firma ai lucrat?la firma saisonarbeitskraefte deutschland?
 
Cautare rapida intrebari
   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »