Imi puteti da cat mai multe informatii despre depozite?

In situatia in care doriti sa depuneti o anumita suma de bani, aveti posibilitatea de a apela la un cont curent, un depozit la termen sau un cont de economii.

Contul curent, numit si depozit la vedere, este unul din cele mai utilizate conturi de disponibilitati. Ratele dobanzii la conturile curente sunt mici, de obicei zero.

Depozitele la termen sunt cele mai cunoscute si utilizate produse de economisire, care permit persoanelor fizice sa obtina dobanzi atractive pentru sumele investite. Majoritatea bancilor comerciale ofera depozite atat la lei, cat si la euro si alte valute, pentru maturitati de la o luna pana la un an si chiar peste.

Dobanda la depozite este dependenta direct de termenul ales. Cu cat perioada este mai extinsa, cu atat rata dobanzii este mai mare.

Depozitele la termen beneficiaza, de regula, de garantia Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.

Dobanda depozitului se calculeaza zilnic, dar se plateste anticipat, lunar, trimestrial, anual sau la expirarea termenului de depozitare. La depozitele cu capitalizare, rata dobanzii se calculeaza in fiecare luna nu doar la suma depozitata, ci si la dobanda acumulata deja.

Depozitele la termen sunt clasificate astfel:

a) in functie de modalitatea de plata a dobanzii:  

- depozite la termen cu capitalizare: periodic, dobanda se adauga la suma depusa initial.

- depozite la termen fara capitalizare: lunar, dobanda se constituie intr-un cont curent care-i asigura titularului acces la aceasta; in cazul in care clientul isi retrage suma depusa inainte de scadenta depozitului, dobanda aplicata va fi mai mica (dobanda pentru conturile curente).

b) in functie de optiunea de reinnoire a depozitului pe acelasi termen ca cel initial:

- daca se opteaza pentru reinnoire automata la sfarsitul perioadei depozitului, depozitul se prelungeste automat. In plus, daca depozitul are optiunea de capitalizare a dobanzii, dobanda se adauga la suma depusa initial. Pentru perioada urmatoare, rata dobanzii se va aplica la suma initiala plus dobanda obtinuta pe perioada precedenta.

- daca nu se doreste reinnoirea automata, depozitul va avea scadenta unica, adica la scadenta suma depozitului se va transfera in contul curent (pentru care se va calcula dobanda la vedere) sau suma va ramana in acelasi cont, dar fara dobanda.

c) in functie de dobanda:

- depozite la termen cu dobanda variabila: banca poate modifica rata dobanzii pe perioada depozitului, in functie de evolutia pietei.

- depozite la termen cu dobanda fixa: banca asigura o rata fixa a dobanzii pe perioada depozitului indiferent de evolutia pietei.

Contul de acumulare (sau de economii) este un depozit care ofera acces permanent la banii din cont, depuneri repetate si retrageri frecvente, fara sa fie afectata dobanda.

In cazul unui depozit la termen, daca retrageti banii inainte de scadenta vi se vor aplica penalitati si veti pierde dobanda acumulata, asa cum este ea stipulata in contract.

In general, dobanzile pentru depozitele la termen sunt mai ridicate decat dobanzile pentru conturile de acumulare.

Portalul financiar eFin.ro afiseaza institutiile financiare din Romania si produsele acestora si va ofera posibilitatea de a aplica pentru acestea.

Pentru mai multe informatii, va recomandam sa consultati categoriile Depozite la Termen si Conturi de Economii.

Pentru a contracta orice produs, dati click pe butonul "Aplica" si completati formularul cu datele dumneavoastra de contact. In continuare, veti fi contactat de un reprezentant al institutiei finantatoare in scopul furnizarii de informatii suplimentare.



Urmareste-ne si pe ...

Cele mai citite intrebari din categoria Depozite

 
 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga



Comentarii


1 comentariu


Anonim , acum over 12 years
  (435)   (442)

Cred ca s-a strecurat o eroare in articolul dumneavoastra: 7,1 % din 10000 reprezinta 710, nu 170 cum este precizat in articol.
 
Cautare rapida intrebari
   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »