Pentru un PFA care are un contract de agentie prin care i se opreste impozitul de 16%, ce registre sunt obligatorii? Poate sa-si deduca cheltuieli cu activitatea pfa? Va avea impozit de recuperat?

Persoanele fizice autorizate au obligatia obtinerii si completarii unor registre si documente obligatorii. Unele sunt obligatorii pentru toate PFA, iar unele depind de tipul de persoana fizica autorizata. Aceste registre sunt, in general:

- Registrul jurnal de incasari si plati;

- Registrul inventar;

- Registrul unic de control;

Conform Cap 2, Titul III din Codul Fiscal 2011:

ART. 48

REGULI GENERALE DE STABILIRE A VENITULUI NET ANUAL DIN ACTIVITATI INDEPENDENTE, DETERMINAT PE BAZA CONTABILITATII IN PARTIDA SIMPLA

(1) Venitul net din activitati independente se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, cu exceptia prevederilor art. 49 si 50.

[…]

(4) Conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile aferente veniturilor, pentru a putea fi deduse, sunt:

a) sa fie efectuate in cadrul activitatilor desfasurate in scopul realizarii venitului, justificate prin documente;

b) sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite;

c) sa respecte regulile privind amortizarea, prevazute in titlul II, dupa caz;

d) cheltuielile cu primele de asigurare sa fie efectuate pentru:

1. active corporale sau necorporale din patrimoniul afacerii;

2. activele ce servesc ca garantie bancara pentru creditele utilizate in desfasurarea activitatii pentru care este autorizat contribuabilul;

3. prime de asigurare pentru asigurarea de risc profesional;

4. persoane care obtin venituri din salarii, potrivit prevederilor capitolului 3 din prezentul titlu, cu conditia impozitarii sumei reprezentand prima de asigurare, la beneficiarul acesteia, la momentul platii de catre suportator.

Portalul financiar eFin.ro afiseaza institutiile financiare din Romania si produsele acestora si va ofera posibilitatea de a aplica pentru acestea.

Pentru mai multe detalii, va recomandam sa consultati Codul Fiscal si sa va adresati autoritatii competente. Puteti vizualiza lista unitatilor fiscale accesand urmatorul link - Adrese unitati fiscale.

Puteti, de asemenea, utiliza Calculator Venit PFA din www.efin.ro.Urmareste-ne si pe ...

Cele mai citite intrebari din categoria Legislatie

 
 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- AdaugaComentarii


1 comentariu


emiliano , acum over 11 years
  (299)   (281)

am inchiriat un apartament la un cuplu cu 3 copii timp de 4 LUNI ..cand scade contractul ii pot da afara fara nici o problema din moment ce nu au platit inca prima chirie???????'
 
Cautare rapida intrebari
   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »