-
Intrebari Credite Persoane Fizice
-
Intrebari Prima Casa
- Intrebari Credite IMM
- Intrebari Carduri
- Intrebari Depozite
- Intrebari Leasing
- Intrebari Fonduri
- Intrebari Legislatie
- Intrebari Diverse
In anul 2010, actuala mea sotie a achizitionat, anterior casatoriei, o garsoniera in Bucuresti prin programul Prima Casa 2. Intrebarea mea este daca, din punct de vedere al Fondului, indeplinesc conditiile de eligibilitate in cazul in care as dori sa beneficiez si eu de acest program de finantare, dorind in acest sens sa cumpar si eu la randul meu un imobil. Precizez ca nu detin in proprietate niciun imobil. Doresc ca imobilul pe care il voi cumpara sa devina bun propriu. Multumesc.
Dosarul de credit este transmis catre Fondul de Garantare (FNGCIMM) dupa aprobarea acestuia de catre banca.
Astfel, banca transmite FNGCIMM spre verificare documentele de identitate ale clientului, declaratia notariala pe propria raspundere, extrasul de carte funciara, antecontractul de vanzare-cumparare, certificatul de eficienta energetica, etc.
FNGCIMM emite o decizie pe care o transmite bancii; banca va achita comisionul de garantare, transmite dovada Fondului si incheie contractul de credit cu clientul. Comisionul de gestiune pentru emiterea unei garantii este de 0,49%/an aplicat la soldul finantarii.
Garantia statului se emite la solicitarea institutiilor finantatoare pentru finantari aprobate, pe baza analizei proprii a Fondului a documentelor prezentate de catre banca, care atesta eligibilitatea beneficiarului.
Ulterior primirii de catre banca a contractului de garantare de la Fond, institutia pune la dispozitie creditul iar clientul poate semna contractul de vanzare-cumparare a locuintei.
Conditiile programului Prima Casa, pe care trebuie sa le indepliniti pentru a contracta un astfel de credit, sunt urmatoarele:
- Pot contracta un credit Prima Casa si proprietarii care detin o locuinta cu o suprafata utila mai mica de 50 mp (clientii care detin cote-parti dintr-o locuinta pot beneficia de credit pentru a achizitiona diferenta de cote-parti);
- Solicitantul se obliga sa nu instraineze locuinta in primii 5 ani de la data achizitiei/constructiei si sa asigure locuinta impotriva tuturor riscurilor pe toata durata de asigurare (beneficiar al politei fiind statul roman - Ministerul Finantelor Publice);
- Solicitantul contracteaza creditul pentru achizitionarea unei locuinte finalizate de pe teritoriul Romaniei sau pentru a construi o casa;
- Solicitantul detine un avans de minimum 5% din pretul de achizitie al locuintei (astfel, valoarea creditului va fi egala cu diferenta dintre valoarea de cumparare a locuintei si valoarea avansului);
- Este necesar ca solicitantul sa constituie un depozit colateral pentru garantarea dobanzii, in valoare de trei rate de dobanda;
- Locuinta se incadreaza in una din clasele A, B sau C de eficienta energetica;
- Solicitantul trebuie sa indeplineasca si conditiile prevazute in cadrul normelor interne de creditare ale institutiei finantatoare. Aceste conditii se pot referi atat la nivelul si tipul venitului net, cat si la varsta solicitantului, vechimea acestuia in munca, istoricul sau de creditare, etc.
Legislatia in vigoare nu mentioneaza interdictia unui codebitor la un credit Prima Casa de a detine proprietati, astfel ca, in situatia in care nu sunteti co-proprietar al locuintei achizitionate de sotia dvs., aveti posibilitatea de a contracta creditul dorit prin programul Prima Casa.
Pentru informatii suplimentare in acest sens, va sugeram sa va adresati unui reprezentant al bancii cu care doriti sa colaborati.
Puteti vizualiza ofertele bancilor consultand produsele din categoria Credite Prima Casa.
Pentru a contracta un credit, dati click pe butonul "Aplica" si realizati aplicatia Credit Scoring. In functie de rezultatele testului, puteti aplica pentru produsul selectat si completa formularul cu datele dumneavoastra de contact. In continuare, veti fi contactat de un reprezentant al institutiei finantatoare in scopul furnizarii de informatii suplimentare.
Puteti accesa aplicatia de Credit Scoring aici >>
Cele mai citite intrebari din categoria Prima casa
-
Care este limita de varsta pentru a putea aplica pentru un credit in cadrul programului Prima Casa?
Vizualizari: 72408
-
Cat dureaza raspunsul de la Fondul de garantare, dupa aprobarea dosarului de catre banca?
Vizualizari: 48736
-
Daca dosarul pentru un credit Prima Casa a fost aprobat de banca, fondul poate sa zica nu? Ce verifica cei de la fond?
Vizualizari: 43828
-
Pentru un credit Prima Casa cu venit din strainatate ce acte sunt necesare? Nu am cont la aceasta banca, cum pot deschide unul? Multumesc.
Vizualizari: 34716
Video - Ghiduri Financiare
Comentarii
va multumesc
As vrea sa stiu daca pot beneficia de un credit prima casa avand un salariu pe cartea de munca de 2200 lei iar sotul de 1400 ,vechime in munca 5 ani si la locul de munca prezent 4 luni.Nu detinem nimic pe numele nostru si nu avem credite.
Pot obtine un credit Prima casa pentru o valoare mai mica a imobilului decat cea obtinuta la evaluare? Am o parte din bani pentru achitarea imobilului si as vrea sa fac un credit mai mic deoarece nu as putea obtine credit pentru intreaga valoare a imobilului? Va multumesc
As dori sa stiu daca pot aplica pentru un credit Prima Casa daca in prezent detin in coproprietate cu mama mea o casa in care locuiam cand eram copil. In prezent locuiesc in alt oras, in chirie. Practic, neintelegerea cu contractul detinut in coproprietate impreuna cu mama mea a survenit in 2008 in urma divortului parintilor. Mentionez ca as dori sa cumpar alta locuinta, ci nu partea mamei detinuta prin contract.
Va multumesc!
Pana la urma se poate sau nu?
Si care-s avantajele pe care le pierd, atata timp cat creditul cu care refinantez este mai ieftin?
Multumesc
-
Credite