Sectiunea IV Scoaterea marfurilor din zonele libere sau din antrepozitele libere

Data: 19 aprilie 2011   Ora: 09:22

Art. 195

Fara a se inlatura aplicarea dispozitiilor speciale prevazute de reglementarile vamale aferente unor domenii specifice, marfurile care parasesc o zona libera sau un antrepozit liber pot fi:
a) exportate sau reexportate in afara teritoriului vamal al Romaniei;
b) introduse intr-o alta parte a teritoriului vamal al Romaniei. Dispozitiile titlului III, cu exceptia Art. 72-76 in ceea ce priveste marfurile romanesti, se aplica marfurilor introduse in alte parti ale acestui teritoriu, cu exceptia cazurilor in care marfurile parasesc acea zona pe cale maritima sau aeriana fara sa fi fost plasate sub un regim de tranzit sau sub un alt regim vamal.

Art. 196

(1) Cand o datorie vamala se naste pentru o marfa straina si valoarea in vama a acestei marfi se bazeaza pe un pret efectiv platit sau de platit care include cheltuielile de depozitare si de conservare a marfurilor pe durata stationarii lor in zona libera sau in antrepozitul liber, aceste cheltuieli nu se includ in valoarea in vama, cu conditia ca acestea sa fie distincte fata de pretul efectiv platit sau de platit pentru marfuri.
(2) Cand marfurile au fost supuse, intr-o zona libera sau intr-un antrepozit liber unor manipulari uzuale in sensul Art. 129 alin.(1), felul marfurilor, valoarea in vama si cantitatea care se iau in considerare pentru determinarea cuantumului drepturilor de import sunt, la cererea declarantului, cele care ar fi fost luate in considerare la momentul nasterii datoriei vamale daca marfurile nu ar fi fost supuse manipularilor in cauza. Aceasta prevedere se aplica cu conditia ca manipularile in cauza sa fi fost autorizate de autoritatea vamala.
(3) Prin regulamentul vamal se pot stabili conditii si situatii de exceptare de la aplicarea prevederilor alin.(2).

Art. 197

(1) Marfurilor romanesti mentionate la Art. 183 lit.b) care sunt cuprinse in reglementarile privind politica agricola si care sunt plasate intr-o zona libera sau intr-un antrepozit liber trebuie sa li se atribuie o destinatie conform acelor reglementari.
(2) In cazul in care asemenea marfuri sunt reintroduse intr-o alta parte a teritoriului vamal al Romaniei sau daca nu s-a facut nici o solicitare pentru a li se atribui o destinatie conform alin.(1), pana la expirarea termenului prevazut la Art. 189 alin. (2) autoritatea vamala ia masurile prevazute de reglementarile domeniului special cu privire la nerespectarea destinatiei.

Art. 198

(1) In cazul introducerii sau reintroducerii marfurilor in alte parti ale teritoriului vamal al Romaniei sau al plasarii lor sub un regim vamal, atestarea mentionata la Art. 188 alin. (4) poate fi utilizata ca dovada a statutului vamal roman sau strain al acestor marfuri.
(2) Cand nu se stabileste prin atestare sau prin alte mijloace ca marfurile au statut roman sau strain, aceste marfuri sunt considerate:
a) marfuri romanesti, in scopul aplicarii drepturilor de export si al licentelor de export sau a masurilor prevazute pentru export in cadrul politicii comerciale;
b) marfuri straine, in toate celelalte cazuri.

Art. 199

Autoritatea vamala trebuie sa se asigure ca dispozitiile privind exportul, perfectionarea pasiva, reexportul sau regimurile suspensive, precum si dispozitiile titlului VII sunt respectate cand marfurile trebuie sa iasa din teritoriul vamal al Romaniei plecand dintr-o zona libera sau antrepozit liber.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora