Capitolul II Nasterea datoriei vamale

Data: 19 aprilie 2011   Ora: 09:35

Art. 223

(1) Datoria vamala la import ia nastere prin:
a) punerea in libera circulatie a marfurilor supuse drepturilor de import;
b) plasarea unor astfel de marfuri sub regimul de admitere temporara cu exonerare partiala de drepturi de import.
(2) Datoria vamala se naste in momentul acceptarii declaratiei vamale in cauza.
(3) Debitorul este declarantul. In situatia unei reprezentari indirecte, persoana pe seama careia se face declaratia vamala este, de asemenea, debitor. Cand se intocmeste o declaratie vamala pentru unul din regimurile mentionate la alin.(1), pe baza unor date care au ca efect faptul ca toate sau o parte a drepturilor legal datorate nu au fost incasate, persoanele care au furnizat informatiile necesare la intocmirea declaratiei si care stiau sau care ar fi trebuit sa stie ca aceste informatii erau false sunt, de asemenea, debitori.

Art. 224

(1) Datoria vamala la import ia nastere si prin:
a) introducerea ilegala pe teritoriul vamal al Romaniei a marfurilor supuse drepturilor de import;
b) introducerea ilegala a marfurilor pe teritoriul vamal al Romaniei dintr-o zona libera sau antrepozit liber aflat pe teritoriul Romaniei. In sensul prezentului articol, introducerea ilegala reprezinta orice introducere care incalca dispozitiile Art. 64-67 si Art. 195 lit.b).
(2) Datoria vamala se naste in momentul in care marfurile sunt introduse ilegal.
(3) Debitorii sunt :
a) persoana care introduce ilegal marfurile in cauza;
b) orice persoana care a participat la introducerea ilegala a marfurilor si care stia sau ar fi trebuit sa stie ca o astfel de introducere este ilegala;
c) orice persoana care a cumparat sau a detinut marfurile in cauza si care stia sau ar fi trebuit sa stie, in momentul achizitionarii sau primirii marfurilor, ca acestea au fost introduse ilegal.

Art. 225

(1) Datoria vamala la import ia nastere si prin sustragerea de sub supraveghere vamala a marfurilor supuse drepturilor de import.
(2) Datoria vamala se naste in momentul sustragerii marfurilor de sub supraveghere vamala.
(3) Debitorii sunt:
a) persoana care a sustras marfurile de sub supraveghere vamala;
b) orice persoana care a participat la aceasta sustragere si care stia sau ar fi trebuit sa stie ca marfurile au fost sustrase de sub supraveghere vamala;
c) orice persoana care a cumparat sau a detinut marfurile in cauza si care stia sau ar fi trebuit sa stie, in momentul achizitionarii sau primirii marfurilor, ca acestea au fost sustrase de sub supraveghere vamala;
d) dupa caz, persoana care trebuie sa execute obligatiile care rezulta din depozitarea temporara a marfurilor sau din utilizarea regimului vamal sub care sunt plasate acele marfuri.

Art. 226

(1) Datoria vamala la import ia nastere si prin:
a) neindeplinirea uneia dintre obligatiile care rezulta, in privinta marfurilor supuse drepturilor de import, din depozitarea lor temporara sau din utilizarea regimului vamal sub care sunt plasate;
b) nerespectarea unei conditii care reglementeaza plasarea marfurilor sub regimul respectiv sau acordarea unor drepturi de import reduse sau zero, in functie de destinatia lor finala.
(2) Dispozitiile alin.(1) se aplica numai cand se stabileste ca iregularitatile prevazute la lit.a) si b) nu au efecte semnificative asupra utilizarii corecte a depozitarii temporare sau a regimului vamal avut in vedere.
(3) Datoria vamala se naste fie in momentul in care obligatia a carei neexecutare genereaza datoria vamala inceteaza a mai fi indeplinita, fie in momentul in care marfurile au fost plasate sub regimul vamal in cauza, cand se stabileste ulterior ca o conditie stabilita pentru plasarea marfurilor sub regimul respectiv sau pentru acordarea drepturilor de import reduse sau zero, in functie de destinatia finala a marfurilor, nu a fost indeplinita.
(4) Debitorul este fie persoana careia i se cere indeplinirea obligatiilor aparute, in privinta marfurilor supuse drepturilor de import, in urma depozitarii lor temporare sau a utilizarii regimului vamal sub care au fost plasate, fie persoana careia i s-a cerut respectarea conditiilor care reglementeaza plasarea marfurilor sub acel regim.

Art. 227

(1) Datoria vamala la import ia nastere prin consumul sau utilizarea intr-o zona libera sau antrepozit liber a marfurilor supuse drepturilor de import, in alte conditii decat cele prevazute in legislatia in vigoare. Cand marfurile dispar si disparitia lor nu poate fi justificata in mod temeinic autoritatii vamale, aceasta poate considera ca marfurile au fost consumate sau utilizate in zona libera sau antrepozitul liber.
(2) Datoria vamala se naste in momentul in care marfurile sunt consumate sau sunt utilizate pentru prima oara in alte conditii decat cele prevazute de legislatia in vigoare.
(3) Debitorul este persoana care a consumat sau a utilizat marfurile, precum si orice persoana care a participat la aceasta consumare sau utilizare si care stia sau ar fi trebuit sa stie ca marfurile au fost consumate sau utilizate in alte conditii decat cele prevazute de legislatia in vigoare.
(4) Cand autoritatea vamala considera ca marfurile care au disparut au fost consumate sau utilizate intr-o zona libera sau intr-un antrepozit liber si nu este posibila aplicarea alin.(3), persoana obligata la plata datoriei vamale este ultima persoana cunoscuta de autoritatea vamala ca fiind in posesia marfurilor.

Art. 228

(1) Prin exceptie de la prevederile Art. 224 si ale 226 alin.(1) lit.a), se considera ca nu a luat nastere nici o datorie vamala la import pentru o marfa cand persoana interesata face dovada ca neindeplinirea obligatiilor ce rezulta din dispozitiile Art. 64-67 si Art. 195 lit.b) sau pastrarea marfurilor in depozit temporar ori utilizarea regimului vamal sub care au fost plasate marfurile este urmare a distrugerii totale ori a pierderii iremediabile a marfurilor respective ca rezultat al naturii marfurilor, cazului fortuit ori al fortei majore sau ca o consecinta a aprobarii de catre autoritatea vamala. In sensul prezentului alineat, marfurile sunt pierdute iremediabil cand devin de neutilizat de catre orice persoana.
(2) In acelasi mod se considera ca nu a luat nastere nici o datorie vamala la import pentru marfurile puse in libera circulatie cu drepturi de import reduse sau zero, in functie de destinatia lor finala, cand astfel de marfuri sunt exportate sau reexportate cu aprobarea autoritatii vamale.

Art. 229

Cand, in conformitate cu prevederile Art. 228 alin.(1), se considera ca nu a luat nastere nici o datorie vamala pentru marfurile puse in libera circulatie cu drepturi de import reduse sau zero, in functie de destinatia lor finala, orice resturi sau deseuri care rezulta dintr-o astfel de distrugere se considera a fi marfuri straine.

Art. 230

Cand, in conformitate cu prevederile Art. 225 sau ale Art. 226, se naste o datorie vamala pentru marfurile care beneficiaza la import de drepturi de import reduse in functie de destinatia lor finala, cuantumul achitat cand marfurile au fost puse in libera circulatie se deduce din cuantumul datoriei vamale. Aceasta dispozitie se aplica in mod corespunzator si in cazul in care ia nastere o datorie vamala pentru deseurile sau resturile ce au rezultat din distrugerea unor astfel de marfuri.

Art. 231

(1) Datoria vamala la export ia nastere prin exportul marfurilor supuse drepturilor de export, in afara teritoriului vamal al Romaniei si pentru care s-a intocmit o declaratie vamala.
(2) Datoria vamala la export se naste in momentul in care este acceptata declaratia vamala.
(3) Debitorul este declarantul. In cazul reprezentarii indirecte, persoana pe seama careia se face declaratia este, de asemenea, debitor.

Art. 232

(1) Datoria vamala la export ia nastere si prin scoaterea marfurilor supuse drepturilor de export de pe teritoriul vamal al Romaniei fara declaratie vamala.
(2) Datoria vamala se naste in momentul in care marfurile parasesc efectiv teritoriul vamal.
(3) Debitorul este persoana care a scos marfurile, precum si orice persoana care a participat la aceasta operatiune si care cunostea sau ar fi trebuit sa cunoasca faptul ca nu s-a depus o declaratie vamala, desi aceasta ar fi trebuit sa fie depusa.

Art. 233

(1) Datoria vamala la export ia nastere si prin nerespectarea conditiilor in care era permisa iesirea marfurilor de pe teritoriul vamal al Romaniei cu exonerare totala sau partiala de drepturi de export.
(2) Datoria vamala se naste in momentul in care marfurile primesc o destinatie diferita de cea pentru care li s-a permis sa paraseasca teritoriul vamal al Romaniei cu exonerare totala sau partiala de drepturi de export sau, daca autoritatea vamala nu poate determina aceasta data, la expirarea termenului stabilit pentru a se face dovada indeplinirii conditiilor care au dat dreptul la exonerare.
(3) Debitorul este declarantul. In cazul reprezentarii indirecte, persoana pe seama careia se face declaratia este, de asemenea, debitor.

Art. 234

(1) Datoria vamala prevazuta la Art. 223-227 si Art. 231-233 ia nastere chiar daca se refera la marfuri care fac obiectul masurilor de prohibitie sau restrictie la import sau la export, indiferent de natura acestora.
(2) Datoria vamala nu ia nastere la introducerea ilegala pe teritoriul vamal al Romaniei a banilor falsi sau la introducerea drogurilor si substantelor psihotrope care nu intra in circuitul economic strict supravegheat de autoritatile competente, pentru a fi folosite in scopuri medicale si stiintifice.
(3) In cazul infractiunilor vamale, datoria vamala serveste la determinarea temeiului de pornire a urmaririi penale si a pedepselor penale.
(4) Dispozitiile prevazute la alin. (3) se aplica in mod corespunzator si contraventiilor vamale.

Art. 235

Cand legislatia vamala prevede un tratament tarifar favorabil in functie de natura sau destinatia finala a marfurilor, o scutire sau o exonerare totala sau partiala de drepturi de import sau export in temeiul Art. 49, 104, 165 sau 206-209, tratamentul tarifar favorabil, scutirea sau exonerarea se aplica si in cazurile in care a luat nastere o datorie vamala potrivit prevederilor Art. 224-227, ale Art. 232 sau 233, cu conditia ca persoana respectiva sa nu fie acuzata de frauda sau de neglijenta si sa prezinte dovada ca au fost indeplinite celelalte conditii pentru aplicarea tratamentului favorabil, scutirii sau exonerarii.

Art. 236

Cand exista mai multi debitori pentru aceeasi datorie vamala, acestia sunt obligati sa plateasca in solidar.

Art. 237

(1) Cu exceptia dispozitiilor contrare prevazute in prezentul cod, cuantumul drepturilor de import sau export se determina pe baza elementelor de taxare din momentul nasterii datoriei vamale.
(2) Cand nu este posibila stabilirea precisa a momentului la care a luat nastere datoria vamala, data avuta in vedere pentru stabilirea elementelor de taxare pentru respectivele marfuri este aceea la care autoritatea vamala constata ca marfurile se gasesc intr-o situatie care determina nasterea datoriei vamale. Cand autoritatea vamala detine informatii pe baza carora poate stabili ca datoria vamala a luat nastere inainte de data constatarii, cuantumul drepturilor de import sau de export se determina pe baza elementelor de taxare existente la momentul cel mai indepartat ce poate fi stabilit pe baza acelor informatii.
(3) Prin regulamentul vamal se stabilesc cazurile si conditiile in care se aplica dobanzi compensatorii, pentru a evita obtinerea unor avantaje financiare prin amanarea datei de nastere a datoriei vamale sau inscrierii in evidentele contabile.

Art. 238

(1) Datoria vamala ia nastere in locul in care s-au produs faptele care au generat-o.
(2) Daca nu se poate stabili locul mentionat la alin.(1), datoria vamala ia nastere la locul unde autoritatea vamala constata ca marfurile se afla intr-o situatie care genereaza datoria vamala.
(3) Daca marfurile au fost plasate sub un regim vamal care nu a fost incheiat si daca locul nu poate fi determinat conform alin.(1) si (2) intr-un termen stabilit prin regulamentul vamal, datoria vamala ia nastere la locul unde marfurile au fost plasate sub acel regim vamal sau au fost introduse pe teritoriul vamal al Romaniei sub regimul respectiv.
(4) In cazul in care informatiile aflate la dispozitia autoritatii vamale permit sa stabileasca faptul ca datoria vamala luase deja nastere cand marfurile se aflau in alt loc la o data anterioara, se considera ca datoria vamala a luat nastere in locul unde se poate stabili ca marfurile se aflau in momentul cel mai indepartat in timp in care se poate stabili existenta unei datorii vamale.

Art. 239

(1) In masura in care acordurile incheiate de Romania prevad acordarea unui tratament tarifar preferential la importul in alte tari al marfurilor originare din Romania, cand marfurile au fost obtinute in regim de perfectionare activa si sub rezerva ca marfurile straine incorporate in marfurile originare sunt supuse platii drepturilor de import aferente, validarea documentelor necesare obtinerii in alte tari a acestui tratament tarifar preferential duce la nasterea datoriei vamale la import.
(2) Momentul in care ia nastere aceasta datorie vamala este considerat a fi momentul acceptarii de catre autoritatea vamala a declaratiei vamale de export a marfurilor in cauza.
(3) Debitorul este declarantul. In cazul reprezentarii indirecte, persoana pe seama careia se intocmeste declaratia vamala este, de asemenea, debitor.
(4) Cuantumul drepturilor de import corespunzator acestei datorii vamale este determinat in aceleasi conditii ca si cand ar rezulta o datorie vamala ca urmare a acceptarii, la aceeasi data, a declaratiei de punere in libera circulatie a marfurilor prin care se incheie regimul de perfectionare activa.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora