Isarescu: Neintelegerea explica gradul redus de atragere a fondurilor europene

Isarescu: Neintelegerea explica gradul redus de atragere a fondurilor europene Data: 30 noiembrie 2010   Ora: 14:40

Absorbtia fondurilor europene va fi in 2010 sub nivelul de anul trecut, singura zona in care performantele vor depasi 2009 fiind agricultura, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"La noua luni suntem la mai putin de 70% fata de 2009. Diferenta este extrem de mare, nu vad cum s-ar putea accelera. Sansele de a avea absorbtia in 2010 sub 2009 sunt extrem de mari. Agricultura si silvicultura sunt singura zona care va depasi absorbtia de anul trecut (...) la pescuit absorbtia este in continuare zero sume, spun asta pentru a auzi si toti pescarii din banca centrala (...) la structurale si coeziune, mai putin de jumatate la noua luni decat in 2009, sunt datele de la Finante (...) fonduri de coeziune, mai putin de o treime", a spus oficialul la un seminar pe tema fondurilor europene organizat la banca centrala.

Guvernatorul BNR crede ca exista interes pentru absorbtie atat din partea companiilor, cat si din partea BNR, a Guvernului si a Presedintiei, dar gradul redus de atragere a banilor are drept cauze "neintelegere, lipsa de interes, delasare".

"BNR are interes major sa se absoarba acesti bani, pentru ca apare intrebarea din ce platim 20 de miliarde de euro, din cele 30 de miliarde fonduri de la UE. Deci avem interes (...) Guvernul? Pai ar insemna o mare duplicitate. Presedintele? Nu facem aici osanale, a spus-o de atatea ori ca reprezinta o prioritate nationala. Deci la varf exista interes. Poate nu e interes pe lantul de aprobari, ceea ce inseamna ca nu e facut cum trebuie. Ei ar trebui sa-si ia banii pe baza de realizari, nu doar cantitative, ci si calitative", a completat  guvernatorul.

Oficialul BNR considera ca la nivel micro interesul este si mai legitim, intrucat aceste transferuri de bani inseamna o capitalizare a firmelor romanesti.

"Ca sa facem o acumulare primitiva de capital ar trebui s-o luam de la capat. Ori s-a mai facut o acumulare primitiva de capital (...) O firma serioasa, nu cei care s-au obisnuit sa faca bani pe alte cai, are mare interes in capitalizarea ei", a mai spus Mugur Isarescu, potrivit Mediafax.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Economie


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Ghid complet pentru închirierea sau vânzarea unui apartament prin anunțuri online

Tot ce trebuie să știi pentru a avea succes rapid, fără agenții sau comisioane Ai un apartament pe care vrei să-l închiriezi sau să-l ... citeste mai mult