Scaderea preturilor de consum

Scaderea preturilor de consum Data: 15 octombrie 2015   Ora: 15:48

Deflatia la 1,7% la sfarsitul trimestrului trei din 2015, in usoara scadere fata de maximul atins la sfarsitul lui august 2015.

In luna septembrie 2015 indicele preturilor de consum a inregistrat o scadere de 1,7%, comparativ cu luna septembrie 2014, conform datelor publicate de INS. Inflatia anuala se pastreaza in teritoriu negativ pentru a treia luna consecutiv si va ramane acolo cel putin pana la jumatatea anului viitor, daca nu apar factori perturbatori majori in economia mondiala – o crestere brusca a pretului petrolului, revenirea neasteptata a economiei mondiale sau o scadere dramatica a ofertei pe principalele componente de bunuri de consum. Cum toate aceste scenarii ar putea fi determinate doar de razboi, cataclisme naturale ori un avans tehnologic rapid si neasteptat, in scenariul cel mai probabil economia mondiala si implicit cea din Romania vor strabate o perioada de deflatie si crestere economica sub potential.

Pretul alimentelor a scazut in septembrie cu aproximativ 7% fata de aceeasi luna din anul anterior si fata de decembrie 2014, in special pe fondul reducerii TVA de la 1 iunie 2015. Totusi, se observa ca in septembrie preturile la produsele alimentare au crescut marginal sau chiar abrupt (ca in cazul cartofilor si altor legume) iar aceasta tendinta s-ar putea accelera in lunile urmatoare, pe fondul secetei si al vremii nefavorabile din acest an agricol. Cum efectul disiparii scaderii de TVA in preturi continua, singurl element care poate duce la limitarea acestei cresteri este costul transportului, mai mic datorita diminuarii pretului benzinei.

Pe de alta parte, pretul marfurilor nealimentare a fost in usoara crestere fata de anul anterior, dar are  in lunile recente o tendinta de scadere. Combustibilii au rolul determinant in aceasta categorie si tinand cont de faptul ca pretul petrolului a ramas sub 50 dolari pe baril si nu sunt sanse de inversare a tendintei pe termen scurt, este de asteptat ca si in lunile urmatoare preturile de consum pe aceasta componenta sa se reduca. Un impact important de scadere vom vedea la inceputul anului urmator, cand se va aplica urmatoarea etapa de reducere a TVA.

Pretul serviciilor a ramas in general constant, iar variatii importante nu putem astepta decat in cazul unei volatilitati sporite a leului fata de euro.

In acest context, analistii RisCo asteapta in lunile urmatoare o apropiere a nivelului deflatiei in jurul a 1% si un nou puseu deflationist la inceputul anului viitor.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Economie


Stiri Actualitate


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »Ultima Ora

Codurile vestimentare la locul de munca, ”depasite si sexiste”

Companiile din Marea Britanie care isi forteaza angajatele sa poarte tocuri inalte si sa se machieze incalca legea, a anuntat zilele trecute o comisie parlamentara, potrivit DPA si Reuters. Peste 150.000 de persoane au semnat o petitie impotriva ... citeste mai multAdvertorial

Evoluția costurilor medicale, în 2017

Conform unui studiu efectuat de PWC, cea mai mare companie de servicii profesionale, de consultanță și audit din lume, 2017 va fi un an echilibrat ... citeste mai mult

Articolul Saptamanii

Primeşti bani fără să faci nimic: Există un motiv bun pentru care giganţii IT militează pentru venitul minim garantat

Marile companii americane încep să ia măsuri de precauţie pentru a încerca să evite să fie învinovăţite pentru momentul ... citeste mai mult