Inflatia anuala a scazut la 4,38% in iunie

Inflatia anuala a scazut la 4,38% in iunie Data: 12 iulie 2010   Ora: 10:10

Preturile de consum au inregistrat o crestere lunara usoara de 0,16% in iunie, iar rata anuala a inflatiei a scazut usor, de la 4,42%, in mai, la 4,38%, in conditiile ieftinirii marfurilor alimentare pentru a doua luna consecutiv, potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica.

Pe componente, cresterea preturilor din iunie a fost determinata in mare parte de servicii, ale caror tarife au urcat cu 0,57% fata de luna precedenta, in conditiile deprecierii leului fata de euro, dar si de scumpirea marfurilor nealimentare in medie cu 0,16%.

Marfurile alimentare s-au ieftinit in iunie in medie cu 0,06%, dupa ce preturile au scazut in mai pentru prima data dupa septembrie 2009.

Scaderea usoara a preturilor la marfurile alimentare a fost determinata de ieftinirea grupei "oua" cu 7,83%, in condiţiile in care citricele si alte fructe meridionale s-au scumpit cu 3,21% si, in rest, nu au existat alte variatii de peste 1% ale preturilor.

In luna iunie, variatii de peste un punct procentual ale preturilor au mai avut loc la subgrupa "carţi, ziare, reviste", care s-au scumpit cu 1%, la grupa de "posta si telecomunicatii", ale cărei tarife au avansat cu 1,21%, dar si la serviciile aeriene si telefonie, ale caror preturi au crescut cu 1,58% fiecare, potrivit Mediafax.

Previziunile analistilor pentru inflaţia de la finele anului variaza intre 7% şi 8,5%.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat, saptamana trecuta, ca rata inflatiei se va plasa in jurul valorii de 8% potrivit ultimelor evaluari. Totodata, Consiliul Director al FMI a aprobat revizuirea tintei de inflatie pentru acest an stabilita in acordul stand-by incheiat cu Romania, de la 3,5% la 7,9%, dupa cresterea TVA de la 19% la 24%.

Tinta de inflatie a BNR pentru acest an este de 3,5% plus/minus un punct procentual.

Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in acordul de finantare externa semnat de Romania, in valoare de 20 miliarde de euro, si coordonat de Fondul Monetar International. Totodata, inflatia se numara printre criteriile de convergenta pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la zona euro.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Economie


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Ghid complet pentru închirierea sau vânzarea unui apartament prin anunțuri online

Tot ce trebuie să știi pentru a avea succes rapid, fără agenții sau comisioane Ai un apartament pe care vrei să-l închiriezi sau să-l ... citeste mai mult