In ce economisim in 2011?

In ce economisim in 2011? Data: 4 ianuarie 2011   Ora: 13:00

Anul 2010 a insemnat o diminuare a volumului economiilor, in principal ca urmare a reducerilor veniturilor si cresterii cheltuielilor curente, potrivit unui studiu realizat de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB).

Totodata, numarul titularilor de depozite persoane fizice a scazut anul trecut cu 1,18 milioane persoane.

Pentru cei care sunt totusi dispusi sa economiseasca in acest an, principala dilema o constituie moneda in  care sa constituie depozitul, variatiile cursului de schimb avand o pondere insemnata.

Daca pe parcursul anului trecut, moneda nationala a inregistrat o depreciere semnificativa, atingand un nivel minim de peste 4,3 ron/euro, analistii eFin.ro estimeaza intarirea leului in 2011, concomitent cu reluarea cresterii economice. Pe de alta parte, daca dobanzile oferite de banci pentru depozitele in lei sunt atractive, in medie de 8%, trebuie avuta in vedere si rata ridicata a inflatiei, care a fost 7,7% in noiembrie si va continua sa fie ridicata pe intreaga perioada a anului 2011, rezultand o dobanda reala la depozite marginal pozitiva sau chiar negativa pentru unele depozite.

In conditiile in care exista posibilitatea ca volatilitatea leului fata de euro sa ramana ridicata, alegerea avantajoasa pare a fi mai degraba depozitul in euro, dobanda medie bonificata pentru depozitele in euro fiind in prezent de aproximativ 4%, fata de o inflatie estimata in zona euro de aproximativ 0,5% pentru anul 2011.

Pe de alta parte, anul acesta s-a constatat o crestere insemnata a dolarului american, care a ajuns, in raport cu moneda nationala, la valoarea din 2003. Astfel, moneda americana a atins pe parcursul acestui an un nivel maxim de 3,40 lei. Plasamentele in dolari sunt bonificate cu aproximativ 3%.

Din prisma riscului valutar, factori importanti in alegerea monedei reprezinta atat sursa veniturilor, cat si scopul in care vor fi utilizate sumele ulterior.

O veste buna pentru deponenti este majorarea plafonului de garantare de la 50.000 euro la 100.000 euro, echivalent in lei, ceea ce scoate din ecuatia risc-profit problema riscului unui depozit bancar. Astfel, deponentii se vor concentra numai pe obtinerea unui randament maxim la depozitul constituit, deci implicit alegerea monedei depozitului si cea a termenului pe care acesta este constituit, vor fi factorii cheie in determinarea profitabilitatii politicii investitionale.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Economie


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Ghid complet pentru închirierea sau vânzarea unui apartament prin anunțuri online

Tot ce trebuie să știi pentru a avea succes rapid, fără agenții sau comisioane Ai un apartament pe care vrei să-l închiriezi sau să-l ... citeste mai mult