De ce a crescut inflatia de la inceputul anului

Inflatia a crescut in primul trimestru din 2011 pe fondul majorarii preturilor alimentelor si carburantilor, potrivit raportului prezentat de guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.
Pretul carburantilor s-a majorat ca urmare a cresterii semnificative a cotatiilor internationale ale petrolului in contextul turbulentelor din Orientul Mijlociu si Africa de Nord si a cresterii accizelor si eliminarii reducerii de acciza pentru produsele energetice cu continut de biomasa de cel putin 4%.
Alti factori pentru inflatia ridicata au fost persistenta deficitului de cerere, absenta presiunilor inflationiste din partea costurilor cu forta de munca, aprecierea nominala a leului fata de euro si dolar, un efect de baza pe segmentul produselor din tutun.
Sub impactul socurilor externe, preturile interne ale productiei agricole grau, porumb, floarea soarelui au inregistrat cresteri similare sau chiar mai mari (in cazul graului) decat in perioada 2007-2008, insa persistenta deficitului de cerere a limitat transferul socului in preturile de consum.
Romania a inregistrat in perioada august 2010 - martie 2011 cea mai mare crestere regionala a pretului legumelor, alaturi de Bulgaria, de 40%.
Totodata, ponderea alimentelor in cosul de consum este de 33,1% in cazul Romaniei, cea mai ridicata dintre tarile din regiune.
Existenta unor presiuni inflationiste in crestere din partea preturilor unor materii prime (in special titei) si marfuri alimentare concomitent cu aparitia unor presiuni inflationiste moderate in zona euro anticipeaza normalizarea treptata a politicii monetare a BCE, se arata in raportul BNR.
Potrivit estimarilor BNR, pretul petrolului va ajunge la 106,4 dolari/baril in 2011 si la 113,5 dolari/baril in 2012. Cresterea economica din zona euro va fi de 1,7% atat anul acesta, cat si anul urmator, iar inflatia anuala va fi de 2,3% in 2011 si 1,8% in 2012. Euribor la trei luni va atinge 1,6% in 2011 si va urca la 2,6% anul urmator.
BNR a revizuit in urcare prognoza de inflatie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, iar pe cea de anul viitor de la 3,2% la 3,6%.
credite nevoi personale
credite imobiliare
credite auto
leasing auto romania
carduri credit
alte credite
Stiri Economie
-
Indicatorii monetari confirma starea de insecuritate si volatilitate din economie
Masa monetara in sens larg a inregistrat la sfarsitul lunii februarie 2015 un sold de 258.601,1 m...
-
Benoit Coeure : „BCE nu poate fi de acord cu reducerea datoriei Greciei”
Benoit Coeure, membru în Consiliul director al băncii centrale europene a afirmat astăzi că...
-
Scaderea preturilor de consum
Deflatia la 1,7% la sfarsitul trimestrului trei din 2015, in usoara scadere fata de maximul atins...
-
Productia industriala in pierdere de viteza
Productia industriala a lunii august 2015 a crescut cu 6% fata de aceeasi luna a anului precedent...
-
Top 10 companii de transport rutier
RisCo.ro a actualizat clasametul primelor 10 companii ce activeaza in zona transportului rutier d...
Comentarii
-
Credite
Acces Rapid
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Ghid complet pentru închirierea sau vânzarea unui apartament prin anunțuri online
Tot ce trebuie să știi pentru a avea succes rapid, fără agenții sau comisioane Ai un apartament pe care vrei să-l închiriezi sau să-l ... citeste mai mult