Codul Muncii a fost promulgat de presedinte - vezi modificarile

Codul Muncii a fost promulgat de presedinte - vezi modificarile Data: 1 aprilie 2011   Ora: 13:48

Presedintele Traian Basescu a promulgat ieri Legea pentru modificarea si completarea Codului Muncii. Modificarile au fost publicate in Monitorul Oficial si vor intra in vigoare de la 1 mai.

Legea a fost adoptata prin asumarea raspunderii Guvernului in fata Parlamentului. Codul Muncii a fost declarat constitutional de catre Curtea Constitutionala Romana saptamana trecuta.

Principalele modificari aduse noului Cod al Muncii vizeaza prelungirea contractului de munca pe durata determinata pe o perioada de pana la 36 de luni fata de 24 de luni, prelungirea perioadei maxime de proba la 90 de zile pentru functii de executie si la 120 de zile pentru functii de conducere, introducerea pedepsei cu inchisoarea pentru angajatorii care utilizeaza munca la negru.

Astfel, contractul de munca cu perioada determinata este de maximum 36 de luni. Daca ulterior, in 3 luni de la incetarea primului contract se semneaza un alt contract cu perioada determinata, acesta este considerat succesiv primului, iar perioada nu poate depasi 12 luni.

Perioada de proba de cel mult 30 de zile calendaristice pentru functii de executie si cel mult 90 de zile calendaristice pentru cele de conducere este majorata la cel mult 90 de zile calendaristice pentru functii de executie si cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere. Totodata, incetarea raporturilor de munca in perioada de proba se face prin notificare scrisa, la initiativa oricareia dintre parti, fara preaviz, fara a fi necesara motivarea acesteia.

De asemenea, constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la unu la doi ani sau cu amenda penala primirea la munca a mai mult de cinci persoane, indiferent de cetatenia acestora, fara incheierea unui contract individual de munca.

Pentru lipsa evidentei orelor de munca prestate de fiecare salariat care trebuie prezentata inspectorilor de munca de catre angajator si angajarea unei persoane fara certificat medical se aplica o amenda cuprinsa intre 1.500 lei si 3.000 lei.

Noul Cod al Muncii stabileste dreptul angajatorului de a stabili unilateral obiective de performanta individuala pentru salariati si criterii de evaluare si elimina contractul colectiv de munca si neaplicarea somajului tehnic in cazul angajatilor la stat.

Durata maxima a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. Prin exceptie, durata de 48 ore/saptamana inclusiv orele suplimentare, poate fi prelungita, insa media pentru o perioada de referinta de 4 luni sa nu depaseasca 48 ore/saptamana.

Perioada de preaviz va fi de 20 zile lucratoare, in cazul concedierii pentru motive ce nu tin de vina salariatului, iar termenul de preaviz in cazul demisiei este de maximum 20 zile lucratoare pentru salariatii cu functie de executie si 45 de zile pentru salariatii cu functie de conducere sau conform clauzelor din contractul de munca daca s-a semnat in alt fel.

In termen de 45 zile calendaristice de la data concedierii colective salariatul concediat are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reinfiintat in aceeasi activitate, fara examen, concurs sau perioada de proba.

Se introduce perioada de stagiu pentru absolventii institutiilor de invatamant superior, aceasta constand in primele sase luni dupa debutul in profesie, cu exceptia profesilor pentru care stagiatura este reglementata prin legi speciale.

Salariatii raspund pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor. Paguba va fi recuperata de catre angajator, limitata la echivalentul a cinci salarii minime brute pe economie.

Noul Cod al muncii majoreaza sporul acordat pentru munca prestata in timpul noptii de la 15% la 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin trei ore de noapte din timpul normal de lucru.

Citeste si: Analistii eFin - Noul Cod al Muncii, o schimbare necesara

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Economie


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Ghid complet pentru închirierea sau vânzarea unui apartament prin anunțuri online

Tot ce trebuie să știi pentru a avea succes rapid, fără agenții sau comisioane Ai un apartament pe care vrei să-l închiriezi sau să-l ... citeste mai mult