Cererea de credite a scazut pentru toate tipurile

Cererea de credite a scazut pentru toate tipurile Data: 15 noiembrie 2010   Ora: 18:22

Politica de creditare pentru achizitia de locuinte si terenuri a cunoscut o tendinta de relaxare in trimestrul al treilea, bancile adoptand o strategie de reducere atat a spreadului fata de ROBOR 1M, cat si a altor costuri aferente imprumuturilor, potrivit unui sondaj realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Cererea de credite s-a contractat pentru toate tipurile, cu exceptia unei usoare cresteri pe segmentul cardurilor de credit, insa bancile asteapta o usoara revenire in trimestrul urmator.

Standardele de creditare au fost usor relaxate pentru prima data in ultimele opt trimestre pentru creditele destinate achizitiei de locuinte si terenuri, ca urmare a cresterii concurentei in sistemul bancar, in timp ce pentru creditele de consum nu au inregistrat modificari. Asteptarile pe termen scurt ale bancilor vizeaza o noua inasprire a conditiilor de acordare a creditelor de consum, si in continuare o relaxare  in cazul creditelor imobiliare.

Relaxarea in cazul creditelor imobiliare a constat in diminuarea spread-ului fata de ROBOR 1M si reducerea costurilor aferente creditarii, in conformitate cu noile reglementari in vigoare. Creditele acordate in aceasta perioada au inregistrat un LTV ("Loan to value") in scadere comparativ cu perioada precedenta, in timp ce gradul maxim de indatorare a crescut usor la o medie de 47%, comparativ cu 45% in 2009, in continuare sub valorile premergatoare crizei.

Cererea pentru creditele imobiliare s-a deteriorat in perioada analizata, insa pentru trimestrul urmator se asteapta revenirea pe teritoriul pozitiv. Totodata, pretul locuintelor a cunoscut al noualea trimestru consecutiv de scaderi, iar tendinta se asteapta sa continue si in urmatoarea perioada.

In cazul creditelor de consum, o parte din banci au optat pentru diminuarea gradului maxim de indatorare si a plafonului maxim pentru valoarea creditului, compensate partial prin reducerea costurilor si a spread-ului ratei medii de dobanda fata de ROBOR 1M.

Cererea de credite de consum s-a contractat in aceasta perioada, insa pentru trimestrul urmator previziunile sunt optimiste.

Pierderile in caz de nerambursare s-au ridicat la 30 %, cele mai mari fiind inregistrate pe segmentul creditelor negarantate cu ipoteca (45%) si al cardurilor de credit (50 %).

Pe de alta parte, cerea de credite pe termen scurt din partea companiilor a inregistrat un usor avans in trimestrul trei, in timp ce riscurile asociate companiilor sunt, potrivit bancilor, in crestere in toate sectioarele de activitate, cu exceptia celui energetic.

In cea ce priveste termenii de creditare pentru companii, modificarea notabila consta in intarirea cerintelor de colateral/garantii, cresterea primei solicitate pentru creditele mai riscante si a maturitatii creditelor, concomitent cu reducerea spread-ului ratei medii de dobanda a creditului fata de ROBOR 1M si a comisioanelor.

Sondaj a fost efectuat de BNR in randul primelor 10 banci alese dupa cota de piata aferenta creditarii companilor si populatiei,  acestea detinand 80% din creditare.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Economie


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Ghid complet pentru închirierea sau vânzarea unui apartament prin anunțuri online

Tot ce trebuie să știi pentru a avea succes rapid, fără agenții sau comisioane Ai un apartament pe care vrei să-l închiriezi sau să-l ... citeste mai mult