BNR poate majora dobanda daca petrolul se apreciaza

Rata anuala a inflatiei a depasit nivelul estimat de catre guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), iar aprecierea petrolului si, implicit, cresterea preturilor carburantilor ar putea determina banca centrala sa intervina pentru a mentine inflatia sub control, ceea ce ar afecta repornirea economiei, potrivit analistilor X-Trade Brokers.
Astfel, rata anuala a inflatiei a atins 7,6% in februarie de la putin sub 7% in ianuarie, din nou cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeana. BNR are o estimare a inflatiei in 2011 la nivelul de 3,6% in timp ce tinta este setata la 3%, plus sau minus un punct procentual, ceea ce s-ar traduce printr-un nivel maxim acceptat de 4% pentru a considera ca a avut succes politica de tintire a inflatiei in 2011.
In conditiile curente, nivelul nu va fi usor de atins, considera analistii X-Trade Brokers. Rata medie de crestere a preturilor marfurilor alimentare a crescut incepand cu vara anului trecut, cunoscand o accelerare in ultimele luni. Daca marfurile nealimentare au compensat partial acest efect, serviciile incep de asemenea in primele doua luni ale anului o tendinta de scumpire. Daca preturile pentru grau si porumb au inregistrat corectii in ultimele saptamani, petrolul este la mai putin de 3% de maximul ultimilor doi ani si jumatate.
Riscurile in Orientul Mijlociu raman prezente in legatura cu alte tari exportatoare de petrol, cu toate ca instabilitatea din Libia pare a fi pentru moment integrata in preturi. Din moment ce exista oricum un decalaj temporal intre scumpirea petrolului si cea a carburantilor, chiar si o stabilizare a aurului negru ar insemna pe termen scurt posibilitatea unor noi cresteri la benzina si motorina.
Daca in plus petrolul ar continua aprecierea, costul carburantilor in crestere s-ar putea reflecta si mai puternic decat pana acum intr-o serie de produse si servicii, iar BNR ar fi obligata sa intervina pentru a mentine inflatia sub control. A facut-o deja prin sprijinirea unui leu mai puternic, dar in scenariul prezentat, o majorare a dobanzilor ar putea deveni necesara. Aceasta ar stimula apetitul speculatorilor pentru leu, dar ar restrange potentialul de revenire al economie.
Rata de crestere pe grupe de marfuri si servicii, medie mobila pe ultimele 12 luni.
Sursa: INSSE
credite nevoi personale
credite imobiliare
credite auto
leasing auto romania
carduri credit
alte credite
Stiri Economie
-
Indicatorii monetari confirma starea de insecuritate si volatilitate din economie
Masa monetara in sens larg a inregistrat la sfarsitul lunii februarie 2015 un sold de 258.601,1 m...
-
Benoit Coeure : „BCE nu poate fi de acord cu reducerea datoriei Greciei”
Benoit Coeure, membru în Consiliul director al băncii centrale europene a afirmat astăzi că...
-
Scaderea preturilor de consum
Deflatia la 1,7% la sfarsitul trimestrului trei din 2015, in usoara scadere fata de maximul atins...
-
Productia industriala in pierdere de viteza
Productia industriala a lunii august 2015 a crescut cu 6% fata de aceeasi luna a anului precedent...
-
Top 10 companii de transport rutier
RisCo.ro a actualizat clasametul primelor 10 companii ce activeaza in zona transportului rutier d...
Comentarii
-
Credite
Acces Rapid
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Ghid complet pentru închirierea sau vânzarea unui apartament prin anunțuri online
Tot ce trebuie să știi pentru a avea succes rapid, fără agenții sau comisioane Ai un apartament pe care vrei să-l închiriezi sau să-l ... citeste mai mult