Banca centrala se va implica mai mult in economie

Banca centrala se va implica mai mult in economie Data: 30 noiembrie 2010   Ora: 17:10

Guvernatorul Mugur Isarescu crede ca bancile centrale se vor implica tot mai mult in economia reala, pentru a asigura stabilitatea financiara, dar si cadrul de transmisie a mecanismelor de politica monetara, unde a dat ca exemplu majorarea dobanzilor la banci in contrast cu evolutia ratei BNR.

"S-a spus foarte bine ca nu e treaba unei banci centrale sa intre chiar atat de adanc in economia reala. De ce o facem noi si de ce o vom face chiar mai apasat in perioada umaratoare, inclusiv prin sucursale? (...) Avem motiv foarte serios. Nu e vorba doar de o usoara reorientare. Izolarea asta, sau departajarea unei banci centrale de economia reala, o sa inceapa sa se estompeze. Nu stim cum va arata o banca centrala in urmatorii sapte ani", a afirmat Mugur Isarescu in cadrul unui seminar pe tema fondurilor europene, organizat la BNR de ziarul Economistul.

Oficialul BNR considera ca banca centrala trebuie sa aiba si o perspectiva a clientilor bancari si insista asupra importantei educatiei financiare in randul populatiei.

"Bancherul scoate bani si din piatra seaca, foarte bine s-a spus aici. Daca ar putea ar lua si cinci piei de pe client. Nu poate. Si de aici vine adevarul pietei, si functionarea economiei de piata. Pentru ca trebuie si pe partea cealalta sa se izbeasca de unul (client- n.r.) solid. Care intelege, are educatia financiara, intelege ce e aia un credit si stie sa citeasca un contract", a adaugat guvernatorul bancii centrale.

Mugur Isarescu vede ca alt argument pentru o implicare mai activa a bancilor centrale in economia reala sustinerea transmisiei politicii monetare, mecanismele de transmisie fiind "notiuni extrem de complicate".

"Preturile sunt total libere, care e magia? Se face prin canalele de transmitere a politicii monetare (...) Noi am redus dobanda? Am redus-o, bancile comerciale, ioc, ba chiar, intr-un fel, au mai si majorat-o putin. Inseamna ca nu a functionat canalul de transmisie", a exemplificat guvernatorul.

Totodata, bancile nu pot invoca acum lipsa lichiditatilor, singura problema reala fiind cea legata de incredere, a afirmat mugur Mugur Isarescu potrivit Mediafax.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Economie


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Ghid complet pentru închirierea sau vânzarea unui apartament prin anunțuri online

Tot ce trebuie să știi pentru a avea succes rapid, fără agenții sau comisioane Ai un apartament pe care vrei să-l închiriezi sau să-l ... citeste mai mult