BRD, venit net in scadere in 2014

BRD, venit net in scadere in 2014 Data: 6 noiembrie 2014   Ora: 10:00

BRD a inregistrat in primele 9 luni din 2014 o scadere a venitului net bancar cu 8,8%, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, in special din cauza marjei nete, afectata de efecte adverse de volum si structura. Profitul net obtinut de banca a insumat 20 milioane RON. 

In aceeasi perioada, volumul creditelor acordate de banca clientelei de persoane fizice a atins 17 miliarde RON, in usoara scadere. Totusi, cresterea productiei de credite de consum din acest an a incetinit contractia soldului total al creditelor (- 4,7% fata de 31 decembrie 2013 comparativ cu o medie de – 6,3% pentru sistemul bancar), in timp ce volumul creditelor imobiliare a crescut cu 3,8%. Volumul creditelor acordate clientelei corporate a inregistrat o scadere cu 7,3% fata de aceeasi perioada a anului 2013, pana la 15,1 miliarde RON, in special din cauza operatiunilor de stergere (write-off) a unor credite neperformante, dar si din cauza unei cereri scazute de credite.

 Depozitele au ramas la un nivel stabil in ultimele 12 luni, cu o evolutie pozitiva a depozitelor persoanelor fizice (+7,1% fata de septembrie 2013). In acest context, raportul intre credite nete si depozite a ajuns la 80,4% la 30 septembrie 2014 (fata de 87,7% la sfarsitul aceleiasi perioade a anului 2013). 

Volumul net al comisioanelor s-a dovedit rezilient in raport cu primele 9 luni ale anului 2013 (+0,3%).

 Costurile au scazut cu 4,2% in primele 9 luni din 2014 fata de perioada similara din anul precedent, iar raportul costuri/venituri a fost de 48,2%. 

Rata creditelor neperformante, potrivit normelor IFRS, a scazut la sfarsitul trimestrului 3 al acestui an la 21,1% in comparatie cu 24,8% la sfarsitul anului 2013, ca urmare a implementarii unei noi politici de write-off, aliniata tendintei generale a sistemului bancar. 

Costul net al riscului a scazut cu 8,6% in primele 9 luni, banca constituind in trimestrul al treilea al anului 2014 provizioane suplimentare pentru portofoliul de clienti aflati in insolventa. In consecinta, acoperirea creditelor neperformante cu provizioane s-a imbunatatit, crescand la 71,5% la 30 septembrie 2014 (fata de 68,9% la sfarsitul lunii decembrie 2013).

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Banci Si Asigurari


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult