Capitolul VII Dobanda anuala efectiva

Data: 31 ianuarie 2011   Ora: 18:05

Art. 72. - Dobanda anuala efectiva, care este egala, pe o perioada de un an, cu valoarea actuala a tuturor angajamentelor, trageri, rambursari si costuri, prezente sau viitoare, convenite de creditor si de consumator, este calculata potrivit formulei matematice prevazuta in anexa nr. 1 partea 1.

Art. 73. - (1) In scopul calcularii dobanzii anuale efective, se determina costul total al creditului pentru consumator.

(2) Sunt incluse in costul total al creditului pentru consumator:

a) costurile administrarii unui cont care inregistreaza atat operatiunile de plata, cat si tragerile;

b) costurile de utilizare a unui mijloc de plata atat pentru operatiunile de plata, cat si pentru trageri;

c) alte costuri privind operatiunile de plata.

(3) Nu sunt incluse in costul total al creditului pentru consumator:

a) costurile prevazute la alin. (2) atunci cand deschiderea contului este optionala, iar costurile contului au fost indicate clar si separat in contractul de credit sau in orice alt contract incheiat cu consumatorul;

b) costurile suportate de catre consumator pentru nerespectarea oricaruia dintre angajamentele stabilite prin contractul de credit;

c) alte costuri, in afara pretului de achizitie pe care, pentru achizitii de bunuri si servicii, consumatorul este obligat sa il plateasca, indiferent daca tranzactia este efectuata in numerar sau pe credit.

Art. 74. - Calculul dobanzii anuale efective se bazeaza pe ipoteza potrivit careia contractul de credit urmeaza sa ramana valabil pentru perioada convenita, iar creditorul si consumatorul isi vor indeplini obligatiile in conditiile si in termenele convenite in contractul de credit.

Art. 75. - In cazul contractelor de credit care cuprind clauze care permit variatii ale ratei dobanzii aferente creditului, dobanda anuala efectiva se calculeaza pe baza ipotezei conform careia rata dobanzii aferente creditului si celelalte costuri vor ramane fixe in raport cu nivelul initial si se aplica pana la incetarea contractului de credit.

Art. 76. - Daca este necesar, ipotezele suplimentare prevazute in anexa nr. 1 pot fi utilizate la calculul dobanzii anuale efective.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »    Stiri ultima ora