TITLUL V INVATAREA PE TOT PARCURSUL VIETII. CAPITOLUL I DISPOZITII GENERALE

Data: 12 ianuarie 2011   Ora: 11:44

Art. 328. - (1) Prezentul titlu reglementeaza cadrul general si integrator al invatarii pe tot parcursul vietii in Romania.
(2)    Educatia permanenta reprezinta totalitatea activitatilor de invatare realizate de fiecare persoana pe parcursul vietii in contexte formale, non-formale si informale, in scopul formarii sau dezvoltarii competentelor dintr-o multipla perspectiva: personala, civica, sociala sau ocupationala.
(3)    invatarea pe tot parcursul vietii cuprinde educatia timpurie, invatamantul preuniversitar, invatamantul superior, educatia si formarea profesionala continua a adultilor.

Art. 329. - (1) Finalitatile principale ale invatarii pe tot parcursul vietii vizeaza dezvoltarea plenara a persoanei si dezvoltarea durabila a societatii.
(2) invatarea pe tot parcursul vietii se centreaza pe formarea si dezvoltarea competentelor cheie si a competentelor specifice unui domeniu de activitate sau unei calificari.

Art. 330. - (1) invatarea pe tot parcursul vietii se realizeaza in contexte de invatare formale, non-formale si informale.
(2)    invatarea in context formal reprezinta o invatare organizata si structurata, care se realizeaza intr-un cadru institutionalizat si se fundamenteaza pe o proiectare didactica explicita. Acest tip de invatare are asociate obiective, durate si resurse, depinde de vointa celui care invata si se finalizeaza cu certificarea institutionalizata a cunostintelor si competentelor dobandite.
(3)    invatarea in contexte non-formale este considerata ca fiind invatarea integrata in cadrul unor activitati planificate, cu obiective de invatare, care nu urmeaza in mod explicit un curriculum si poate diferi ca durata. Acest tip de invatare depinde de intentia celui care invata si nu conduce in mod automat la certificarea cunostintelor si competentelor dobandite.
(4)    invatarea in contexte informale reprezinta rezultatul unor activitati zilnice legate de munca, mediul familial, timpul liber si nu este organizata sau structurata din punct de vedere al obiectivelor, duratei sau sprijinului pentru invatare. Acest tip de invatare nu este dependent de intentia celui care invata si nu conduce in mod automat la certificarea cunostintelor si competentelor dobandite.
(5) Certificarea cunostintelor si competentelor dobandite in contexte non-formale si informale poate fi facuta de organisme abilitate in,acest sens, in conditiile legii.

Art. 331. - (1) Institutiile sau organizatiile in care se realizeaza invatarea in contexte formale sunt: unitati si institutii de invatamant preuniversitar si superior, centre de educatie si formare profesionala din subordinea ministerelor sau autoritatilor publice locale, furnizori publici si privati de educatie si formare profesionala autorizati/acreditati in conditiile legii, organizatii nonguvernamentale sau guvernamentale care ofera programe autorizate in conditiile legii, angajatori care ofera programe de formare profesionala propriilor angajati.
(2)    Institutiile sau organizatiile in care se realizeaza invatarea in contexte non-formale sunt institutii si organizatii prevazute la alin. (1), centre de ingrijire si protectie a copilului, palate si cluburi ale elevilor, la locul de munca, institutii culturale precum muzee, teatre, centre culturale, biblioteci, centre de documentare, cinematografe, case de cultura, precum si asociatii profesionale, culturale, sindicate, organizatii nonguvernamentale.
(3)    Institutiile sau organizatiile in care se realizeaza invatarea in contexte informale sunt institutiile si organizatiile prevazute la alin. (1) si (2). invatarea informala este, adesea, neintentionata si neconstientizata si se poate produce atunci cand copiii, tinerii si adultii desfasoara activitati in familie, la locul de munca, in comunitate, in retele sociale, cand se angajeaza in activitati de voluntariat, sportive sau culturale, sau altele asemenea.

Art. 332. - (1) Organizarea si functionarea invatamantului preuniversitar este reglementata la Titlul II din prezenta lege.
(2)    Organizarea si functionarea invatamantului superior este reglementata la Titlul III din prezenta lege.
(3)    Organizarea si functionarea formarii profesionale a adultilor este reglementata de legislatia referitoare la formarea profesionala continua a adultilor si ucenicia la locul de munca.

Art. 333. - Statul garanteaza si sustine, inclusiv financiar, accesul la educatie si formare profesionala continua pentru:
a)    tinerii si adultii care nu au finalizat invatamantul obligatoriu;
b)    tinerii care au parasit sistemul de educatie inainte de a obtine o calificare profesionala si nu sunt cuprinsi in nicio forma de educatie sau formare profesionala;
c)    absolventii de invatamant non-profesional sau cei care au absolvit studiile invatamantului liceal sau ale invatamantului superior in domenii si calificari redundante sau nerelevante pe piata fortei de munca;
d)    persoanele cu cerinte educationale speciale;
e)    tinerii si adultii care revin in tara dupa o perioada de munca in strainatate;
f)    tinerii si adultii rezidenti in comunitati dezavantajate economic si social;
g)    angajatii de peste 40 de ani cu nivel scazut de educatie, rezidenti in mediul urban si in mediul rural, cu calificare redusa sau necalificati;
h)    elevii cu risc major de esec scolar;
i)    toti cetatenii care doresc sa urmeze programe de educatie permanenta.

Art. 334. - Finantarea invatarii pe tot parcursul vietii se realizeaza prin fonduri publice si private pe baza parteneriatului public-privat, prin finantare si cofinantare din partea angajatorilor, organizatiilor nonguvernamentale, prin fonduri nerambursabile din programe europene, prin conturi de educatie permanenta si prin contributia beneficiarilor.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora