Sfaturi utile pentru vanzarea si cumpararea caselor

Exista o multime de lucruri pe care trebuie sa le cunosti inainte de a-ti pune casa la vanzare sau de a incepe sa cauti un nou camin.

Daca esti cumparator, ia in considerare urmatoarele:

1. Apeleaza la creditori calificati: inainte de a incepe sa colaborezi cu o banca sau cu o institutie financiara nebancara (IFN), obtine cat mai multe informatii. Verifica cu atentie trecutul lor. De asemenea, obtine o estimare a tuturor taxelor care se pot ivi in procesul de cumparare al unei case.

2. Obtine o preaprobare a creditului de la banca.

3. Orienteaza-te intai catre un cartier: o locuinta excelenta intr-un cartier nedorit (din motive diverse), nu este foarte utila din perspectiva calitatii vietii.

Afla cat mai multe informatii despre cartier (online sau prin deplasari la fata locului) si asigura-te ca nevoile tale sunt satisfacute.

4. Fa o lista cu prioritati: fie ca ai de gand sa vizitezi casele pe cont propriu sau cu ajutorul unui agent imobiliar, intocmeste o lista cu prioritati referitor la ce ti-ai dori cel mai mult de la o casa noua astfel incat sa poti determina ce este cel mai important si ce compromisuri esti dispus sa faci.

5. Fa o inspectie: angajeaza un inginer sau un inspector de case pentru a inspecta casa, inclusiv acoperisul, subsolul, sistemul de incalzire, conductele si asa mai departe.

Daca esti vanzator, tine cont de urmatoarele:

1. Apeleaza la o agentie imobiliara. Aceasta va facilita procesul de vanzare-cumparare, se va ocupa de partea legala, birocratica si va realiza vanzarea mult mai rapid. Tine cont de numarul de locuinte vandute de catre agentie in zona pe care o doresti. Daca dureaza mai mult de 3 luni pana se vinde casa, inseamna ca agentul imobiliar nu isi face treaba bine.

2. Tine cont de imbunatatiri: desi nu trebuie neaparat sa faci modificari majore – sa adaugi o camera noua sau sa spargi peretii, fa unele imbunatatiri de baza. Acestea fac o diferenta semnificativa in ochii cumparatorilor.

3. Fii dispus sa negociezi pretul.

4. Stabileste un pret corect: fii realist cu privire la pretul cerut – compara pretul la care au fost vandute alte case asemanatoare in zona ta. Tine cont de locatie, vechimea cladirii, conditiile economice si imbunatatirile pe care le-ai facut. De asemenea, daca postezi anuntul pe internet, scrie pretul cu o zecimala sub numarul rotund. De exemplu, daca pretul cerut este de 80.000 euro, scrie 79.000 euro.

Puteti consulta creditele imobiliare si creditele ipotecare pe www.efin.ro. Pentru a aplica, dati click pe butonul Aplica si urmati pasii prezentati in continuare.

Vezi si Acte necesare, Cereri tip, Procuri.


 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga



Comentarii


0

Stiri Financiare

Cautare rapida in ghiduri
 
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »