O persoana din Romania, care lucreaza in strainatate in baza unui contract (in petrol) ce nu implica cu nimic statul, este obligata sa declare venitul si sa plateasca impozit pe venit?

Situatia dvs. poate fi solutionata prin legislatia aferenta evitarii dublei impuneri.

Fenomenul de dubla impunere internationala presupune existenta unui raport fiscal cu elemente de extraneitate, in cazul dvs. o persoana fizica nerezidenta supusa impozitarii.

In scopul evitarii dublei impuneri, Romania foloseste masuri legislative precum Codul Fiscal si Normele Metodologice de aplicare a acestuia, dar si dispozitii legale incluse in conventii bilaterale, incheiate cu alte state.

Conform Normelor metodologice ale Cap 1, Titlul V din Codul Fiscal:

Art. 118 AL. 1

[…]

 (8) Dispozitiile titlurilor II si III din Codul fiscal reprezinta legislatia interna si se aplica atunci cand Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri cu statul al carui rezident este beneficiarul venitului realizat din Romania si acesta prezinta certificatul de rezidenta fiscala sau documentul prevazut la pct. 13 alin. (1).

In acest sens, se vor avea in vedere veniturile mentionate la art. 115 alin. (2) din Codul fiscal, veniturile obtinute de artisti si sportivi, precum si alte venituri pentru care Romania are potrivit conventiilor de evitare a dublei impuneri drept de impozitare.’

 (9) Prevederile titlului V din Codul fiscal se aplica atunci cand beneficiarul venitului obtinut din Romania este rezident al unui stat cu care Romania nu are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri sau cand beneficiarul venitului obtinut din Romania, rezident al unui stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, nu prezinta certificatul de rezidenta fiscala sau documentul prevazut la pct. 13 alin. (1) ori atunci cand impozitul datorat de nerezident este suportat de catre platitorul de venit.

(10) In situatia in care pentru acelasi venit sunt cote diferite de impunere in legislatia interna, legislatia comunitara sau in conventiile de evitare a dublei impuneri se aplica cota de impozit mai favorabila.

Totodata, in cazul unui conflict, dispozitiile agreate de statul roman in conventiile bilaterale prevaleaza fata de dispozitiile dreptului intern (prin conflict se poate intelege atribuirea incorecta a competentei de impozitare, mai multe autoritati invocand o asemenea competenta).

Pentru a obtine mai multe informatii in ceea ce priveste situatia dvs., va sugeram sa consultati Codul Fiscal si Conventia de Evitare a Dublei Impuneri incheiata de Romania cu statul in care va desfasurati activitatea (daca exista) sau sa va adresati Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Lista Conventiilor de Evitare a Dublei Impuneri poate fi accesata prin urmatorul link - Conventii.



Urmareste-ne si pe ...

Cele mai citite intrebari din categoria Legislatie

 
 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga



Comentarii


1 comentariu


emiliano , acum over 10 years
  (293)   (279)

am inchiriat un apartament la un cuplu cu 3 copii timp de 4 LUNI ..cand scade contractul ii pot da afara fara nici o problema din moment ce nu au platit inca prima chirie???????'
 
Cautare rapida intrebari
   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »