RUB

Rubla ruseasca (RUB) este unitatea  monetara a Federatiei Ruse si Belarusului (anterior, a Uniunii Sovietice si a imperiului Rus). Rubla este subdivizata in 100 copeici.

Rubla are urmatoarele denominaţii: 1, 2, 3, 5, 10, 15, 20, 50 copeici si 1, 3, 5, 10, 25, 50, 100 ruble. Aceasta traditie dateaza din perioada imperiala.

O cantitate de 10 ruble (in bancnote sau monede) este neoficial cunoscuta sub denumirea de tchervonets.

Rubla a fost moneda nationala a Rusiei timp de mai multe secole. Numele provine de la verbul rusesc „rubit” care inseamna „a taia”. In istorie, „rubla” a fost o piesa de o anumita greutate, taiata dintr-un lingou de argint. Rubla a fost echivalentul rusesc al marcii, o masura pentru argint si aur folosita in Europa Occidentala medievala.

Rubla moderna a fost introdusa in 1992, dupa colapsul Uniunii Sovietice. Perioadele de inflatie ridicata au determinat diferite emisiuni de bancnote intre 1992 si 1995. Pe 1 ianuarie 1998 a fost efectuata o redominare, la o rata de 1 rubla noua=1000 ruble vechi. Aceasta operatiune nu a rezolvat, insa, problemele economice fundamentale ale Rusiei. Ca urmare a crizei financiare asiatice, din 1998, rubla a pierdut 70% din valoarea sa fata de dolar.

Toate bancnotele sunt tiparite in Imprimaria Statului Goznak din Moscova, iar monedele sunt batute la Monetaria Statului din Sankt Petersburg.

In 2001 au fost emise bancnote modificate, incluzand caracteristici de securitate imbunatatite.

   
Cautare rapida in glosar
 
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »