Ce trebuie sa stiti cand contractati un credit ipotecar

Ce trebuie sa stiti cand contractati un credit ipotecar Data: 13 septembrie 2010   Ora: 12:42

Creditul ipotecar se acorda persoanelor fizice pentru achizitionarea unui imobil sau teren, dar si pentru construirea sau renovarea unor locuinte.

Precizam ca imprumutul ipotecar se garanteaza doar cu imobilul finantat. In ceea ce priveste contributia proprie in cazul unui credit ipotecar, aceasta este in medie de 25%, banca oferind o finantare de maxim 75% din valoarea locuintei ce urmeaza a fi cumparata. Perioada de rambursare a creditului poate ajunge  pana la 40 de ani.

In ceea ce priveste asigurarile solicitate, asigurarea de viata si cea a imobilului sunt obligatorii la majoritatea institutiilor financiare.

Este recomandabil ca moneda in care contractati imprumutul sa fie cea in care primiti salariul, intrucat,  sunt evitate astfel riscurile determinate de evolutia cursului de schimb, care poate genera cresteri ale ratelor exprimate in lei. Astfel, daca aveti veniturile in lei, nu va indatorati in euro, desi dobanzile sunt mai mici! Este important de stiut faptul ca majoritatea bancilor perecep dobanzi fixe pentru o perioada scurta de timp (intre 3 luni si 2 ani), aceste dobanzi fiind mult mai mici decat cele variabile. Insa, odata cu finalizarea dobanzii fixe, ratele lunare pot creste semnificativ. Astfel, este foarte important sa va informati foarte atent cu privire la tipul dobanzilor solicitate de banca.

Documentele solicitate pentru contractarea unui credit ipotecar sunt: cerere de credit; copie dupa actul de identitate; adeverinta de venit; fisa fiscala; factura de utilitati; acte proprietate garantie; documente necesare constituirii ipotecii; acord de consultare CRB; acord de consultare a Biroului de Credit; extras carte funciara; raport de evaluare pentru bunul imobiliar adus garantie, realizat de un evaluator agreat de institutia finantatoare.

Evaluarea are ca scop estimarea valorii bunului si este realizata de un expert autorizat. Acesta va intocmi un raport de evaluare pe care il va depune la banca.

In cazul in care evaluarea facuta de expert este mai mica decat suma stabilita intre vanzator-cumparator, banca va lua in calcul valoarea stabilita de evaluator, ceea ce inseamna ca valoarea creditului acordat va fi mai mica.

Totodata, precizam ca fiecare institutie financiara isi rezerva dreptul de a solicita documente suplimentare in functie de politica interna de creditare.

In ceea ce priveste veniturile acceptate de banci pentru acordarea unui credit ipotecar, acestea sunt salariu, venituri din activitati independente, chirii sau venituri din dividende.

Nu in ultimul rand, este important de stiut ca un contract de credit ipotecar nu va putea fi modificat decat prin acordul scris al partilor.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Credite Ipotecare


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult