Credit imobiliar versus Prima Casa

Credit imobiliar versus Prima Casa Data: 29 martie 2011   Ora: 13:16

Numarul romanilor care isi mai pot achizitiona o locuinta prin intermediul programului Prima Casa in formula actuala se reduce de la o zi la alta. O parte din bancile care participa la program a epuizat deja plafoanele de garantii acordate in cadrul celei de-a treia etape, iar celelalte institutii se pregatesc sa acorde ultimele credite Prima Casa 3.

Cererea mare pentru creditul Prima Casa este justificata prin avantaje precum dobanda mai redusa, siguranta ca banca nu va modifica conditiile de creditare pe parcursul desfasurarii contractului, precum si un avans de doar 5% sau de 3.000 EUR plus diferenta dintre valoarea tranzactiei si valoarea maxima a creditului daca valoarea tranzactiei este mai mare de 60.000 EUR.

In acelasi timp, pentru imprumuturile Prima Casa conditiile de eligibilitate sunt mai restrictive comparativ cu alte credite pentru investitii imobiliare. Astfel, la data intrarii in vigoare (04 iunie 2009) a Ordonantei privind implementarea programului solicitantii nu trebuie sa fi detinut in proprietate o locuinta si nu au in derulare un credit ipotecar. Suma maxima care poate fi accesata este de 60.000 de euro pentru achizitie si 70.000 euro pentru constructie, iar locuinta achizitionata prin credit nu poate fi instrainata in urmatorii 5 ani.

Video: Figurez cu restante in baza de date a Biroului de Credit. Pot accesa creditul Prima Casa?

In general, pentru imprumuturile Prima Casa, nu se percep comisioane de analiza sau de administrare. In schimb, se plateste un comision de gestiune anual datorat FNGCIMM, de 0,49%. Totodata, costul de evaluare a imobilului, de minimum 200 RON, este suportat de client.

Creditul Prima Casa se garanteaza prin ipoteca de rang I asupra locuintei achizitionate si prin asigurarea imobilului, cesionate in favoarea statului roman.

In varianta de anul acesta a programului fost introdusa o garantie suplimentara, constand in instituirea de gaj pe conturile clientului.

De partea cealalta, creditele imobiliare au o dobanda mai mare cu cateva puncte procentuale, iar avansul minim este de 25%. Creditele imobiliare se acorda, insa, atat pentru achizitionarea unei case sau a unui apartament, cat si pentru constructia unei case, cumpararea unui teren sau modernizarea unei locuinte. Suma maxima poate ajunge la 400.000 de euro.

Costurile aferente creditului imobiliar constau in cheltuielile pentru intocmirea dosarului de credit, comisionul de analiza, de aproximativ 400 EUR, comision lunar de administrare a creditului, precum si un comision unic pentru servicii prestate la cererea clientilor, care porneste de la 150 RON / solicitare.

Video: Ce garantii imi trebuie pentru un credit imobiliar?

Garantiile pentru creditul imobiliar constau in ipoteca de rang I instituita asupra unui imobil aflat in proprietatea clientului sau a unui tert in favoarea institutiei creditoare, asigurarea imobilului, garantie reala mobiliara asupra conturilor curente.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Credite Imobiliare


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai multAdvertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult

Articolul Saptamanii

Importanța culturii corporative pentru o companie

Pe măsură ce numărul potențialilor angajatori crește, iar opțiunile devin din ce în ce mai abundente, angajații nu mai sunt interesați ... citeste mai mult