Sectiunea II Tranzitul

Data: 18 aprilie 2011   Ora: 13:15

Art. 113

(1) Regimul de tranzit permite transportul de la un birou vamal la alt birou vamal al:
a) marfurilor straine, fara ca acestea sa fie supuse drepturilor de import sau masurilor de politica comerciala;
b) marfurilor romanesti, in cazurile si in conditiile prevazute in reglementari specifice pentru a se evita ca produsele care beneficiaza de masuri speciale de export sa eludeze sau sa beneficieze nejustificat de aceste masuri.
(2) Transportul mentionat la alin.(1) se efectueaza in urmatoarele modalitati:
a) conform regimului de tranzit;
b) in baza unui carnet TIR - Conventia TIR - Conventia vamala relativa la transportul international al marfurilor sub acoperirea carnetelor TIR, intocmita la Geneva la 14 noiembrie 1975 la care Romania a aderat potrivit Decretului nr.420/1979;
c) in baza unui carnet ATA, utilizat ca document de tranzit - Conventia privind admiterea temporara, adoptata la Istanbul la 26 iunie 1990, ratificata de Romania prin Legea nr.395/2002;
d) in baza altor norme prevazute prin acorduri sau conventii internationale la care Romania este parte;
e) prin posta, inclusiv colet postal.
(3) Regimul de tranzit nu inlatura aplicarea dispozitiilor specifice aplicabile transportului marfurilor plasate intr-un regim vamal economic.

Art. 114

(1) Regimul de tranzit se incheie si obligatiile titularului se considera indeplinite cand marfurile plasate sub acest regim si documentele solicitate au fost prezentate biroului vamal de destinatie, in concordanta cu dispozitiile regimului.
(2) Autoritatea vamala descarca regimul de tranzit cand este in masura sa stabileasca, pe baza compararii datelor disponibile la biroul vamal de plecare cu cele disponibile la biroul vamal de destinatie, ca regimul s-a incheiat in mod corect.

Art. 115

(1) Principalul obligat este titularul regimului de tranzit si raspunde pentru:
a) prezentarea marfurilor intacte la biroul de destinatie in termenul prevazut si cu respectarea intocmai a masurilor de marcare si sigilare adoptate de autoritatea vamala;
b) respectarea dispozitiilor referitoare la regimul de tranzit.
(2) Transportatorul sau destinatarul marfurilor care accepta marfurile stiind ca acestea circula in regim de tranzit raspunde solidar pentru respectarea obligatiilor prevazute la alin.(1) lit.a).

Art. 116

(1) Principalul obligat furnizeaza garantia pentru asigurarea platii datoriei vamale pentru marfurile tranzitate.
(2) Garantia poate fi:
a) garantie izolata, care acopera o singura operatiune de tranzit;
b) garantie globala, care acopera mai multe operatiuni de tranzit, cand principalul obligat a fost autorizat de autoritatea vamala sa foloseasca aceasta garantie.
(3) Autorizatia mentionata la alin. (2) lit.b) se acorda numai persoanelor care:
a) sunt stabilite in Romania;
b) sunt utilizatoare frecvente ale regimului de tranzit sau care au bonitatea de a-si achita obligatiile legate de acest regim;
c) nu au comis abateri grave sau repetate de la reglementarile vamale sau fiscale.
(4) Autoritatea vamala poate autoriza, in cazuri justificate, utilizarea unei garantii globale de o valoare redusa sau o dispensa de la garantare. Criteriile suplimentare pentru aceasta aprobare includ:
a) folosirea corecta a procedurii de tranzit intr-o perioada data;
b) cooperarea cu autoritatea vamala;
c) in cazul dispensei de la garantare, o situatie financiara buna care sa le permita indeplinirea angajamentelor persoanelor in cauza.
(5) Normele pentru acordarea autorizatiilor, conform prevederilor alin.(4), se stabilesc prin regulamentul vamal.
(6) Dispensa de la garantare prevazuta la alin. (4) nu se acorda pentru operatiunile de tranzit al marfurilor care implica un risc ridicat de frauda. Criteriile de stabilire a riscurilor de frauda sunt prevazute in regulamentul vamal.
(7) Utilizarea garantiei globale de o valoare redusa poate fi temporar interzisa de autoritatea vamala, ca masura exceptionala in imprejurari speciale.
(8) Garantia globala poate fi temporar interzisa de catre autoritatea vamala pentru marfurile care, prin utilizarea garantiei globale, au fost identificate ca facand obiectul unei fraude.

Art. 117

(1) Cu exceptia situatiilor stabilite, cand este cazul, prin regulamentul vamal, nu se constituie o garantie pentru:
a) transportul aerian;
b) transportul pe cai navigabile interioare deschise traficului international;
c) transportul prin conducte; d) transportul efectuat de companiile de cale ferata din Romania.
(2) Cazurile in care se poate acorda exceptarea de la garantie pentru transportul naval, altul decat cel mentionat la lit.b), se stabilesc prin regulamentul vamal.

Art. 118

(1) Normele pentru punerea in aplicare a regimului de tranzit se stabilesc prin regulamentul vamal.
(2) Autoritatea vamala poate stabili proceduri simplificate care se aplica anumitor tipuri de transport de marfuri sau pentru marfuri care nu parasesc teritoriul vamal al Romaniei.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora