Volumul de tranzactii la POS a fost mereu ascendent in Romania

Cosmin Vladimirescu - MasterCard Europe

Volumul de tranzactii la POS a fost mereu ascendent in Romania Data:15 aprilie 2011   Ora: 18:14

Volumul de tranzactii cu cardul efectuate la comercianti a fost mereu ascendent in Romania, afirma Cosmin Vladimirescu, Country Manager pentru Romania si Moldova MasterCard Europe. Pe primul loc in ceea ce priveste destinatiile de plata sunt supermarketurile, iar magazinele de haine si benzinariile se situeaza pe locurile doi sau trei. Desi predomina cardurile de debit, cardurile de credit sunt folosite mai des pentru plati.

Noua generatie de carduri este reprezentata de cardul cu display, prevazut cu o tastatura numerica ce permite introducerea codului PIN, informeaza oficialul.

1.Cum a evoluat utilizarea cardului bancar in Romania? Cum se plaseaza tara noastra in comparatie cu celelalte tari din regiune?

In Romania, volumul de tranzactii la POS a fost mereu ascendent, chiar daca pornind de la o baza mica. Inclusiv in ultimul an, raportat la un numar relativ constant de carduri existente in piata, volumul platilor la POS a crescut. Din datele noastre, in 2010 tranzactiile cu carduri MasterCard efectuate la comercianti au fost cu 30% mai multe, comparativ cu 2009, iar cele cu carduri Maestro au avut o crestere cu 16%.

Noi sustinem migrarea tranzactiilor de la ATM la POS inca de acum 11 ani prin campanii educationale, intensificate odata cu dezvoltarea programului EduCard, iar rezultatele au inceput sa se vada. Lansat in 2009, EduCard pune la dispozitia consumatorilor informatii si aplicatii utile, ce depasesc domeniul cardurilor, pentru o mai buna planificare a bugetului personal si familial.

Tarile din regiunea HGEM (High Growth Emergent Markets), din care face parte Romania, au anumite caracteristici comune. De exemplu, predomina cardurile de debit, iar pietele continua sa aiba un potential mare de crestere.

Studiul MasterIndex, realizat in 2010 la initiativa MasterCard in mai multe tari din regiune, releva unele trasaturi comune de utilizare a cardurilor in Romania, Serbia si Bulgaria. Pe primul loc in ceea ce priveste destinatiile de plata sunt supermarketurile, iar magazinele de haine si benzinariile se situeaza pe locurile doi sau trei. Ca frecventa la plata, in Romania cardurile de credit sunt folosite mai des decat cele de debit: 42% dintre romanii posesori de carduri de credit au declarat ca platesc la comercianti cel putin o data sau de doua ori pe luna, comparativ cu 36%, dintre posesorii de carduri de debit. In celelalte doua tari, cardurile de debit sunt utilizate mai frecvent pentru plati. Astfel, media de utilizare a cardurilor in Bulgaria este de 4,5 ori pe luna, in cazul celor de debit, si de 2,9 in cazul celor de credit. Acelasi raport intre debit si credit este si in Serbia: 8,5 ori pentru debit si 3,4 pentru credit.

2.Cardul bancar a cunoscut o evolutie continua privind functionalitatea, dar si designul. Carduri contactless, carduri cu oglinda, cu poza sau parfumate se regasesc deja in portofoliile bancilor locale. Cu ce noutati vine MasteCard in perioada urmatoare si cum va arata viitoarea generatie de carduri?

Noua generatie de carduri este, cu siguranta, reprezentata de cardul cu display. Acesta are la baza platforma inControl, care inglobeaza o serie de solutii ce permit posesorilor sa aiba acces permanent la informatii despre sold si sa-si defineasca plafoane personale de tranzactionare.

Rezultatele studiilor confirma preferinta consumatorilor pentru astfel de produse. O cercetare internationala a MasterCard din 2009 arata ca 47% dintre consumatori si-ar dori un card cu display, daca le-ar fi oferit de banca lor. De asemenea, 57% dintre acestia declara ca si-ar utiliza cardul mai des daca ar avea o astfel de facilitate.

Cardul cu display functioneaza ca orice alt card, dar contine o tastatura numerica ce permite introducerea codului PIN. Posesorul de card poate vedea pe acel afisaj informatii, constand in cifre sau text - de exemplu, o parola dinamica, soldul contului sau suma disponibila pentru cheltuieli.

In prezent, principala aplicabilitate a cardurilor cu display este legata de securizarea tranzactiilor pe internet si autentificare in online banking. Astfel, cip-ul poate fi folosit pentru a genera parole dinamice pentru autentificarea in sistemele de online banking ale emitentilor sau efectuarea de tranzactii pe internet prin SecureCode, inlocuind astfel tokenurile si aducand un nivel suplimentar de siguranta.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Interviuri asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult