Reluarea creditarii catre companii ar putea determina relansarea economiei

Dragos Cabat - CFA

Reluarea creditarii catre companii ar putea determina relansarea economiei Data:4 august 2010   Ora: 07:48

Factorii care ar putea determina relansarea economiei romanesti, dat fiind actualul context economic, sunt cresterea exporturilor, reluarea creditarii catre companii, in special catre IMM, precum si reluarea investitiilor straine, este de parere analistul financiar Dragos Cabat.

Potrivit analistului, in acest an vom avea o contractie economica de 1,5 - 2% la un deficit bugetar de 7 - 7,2% si o inflatie de 7,2 - 7,5%. Pentru anul 2011 se preconizeaza o crestere economica modesta de 0,5% si reducerea deficitului bugetar la 5%, pe fondul unei inflatii de aproximativ 4%.

Dar pentru ca aceste lucruri sa se intample, este nevoie de reluarea cresterii economice in UE si politici monetare si fiscale coerente in Romania, a adaugat oficialul.

1.      O misiune a Fondului Monetar International s-a aflat la Bucuresti, in perioada 26 iulie- 4 august, pentru cea de-a cincea revizuire a acordului cu Romania, care va evalua modul in care au fost indeplinite criteriile de performanta stabilite pentru finele lunii iunie. In urma incheierii acestei revizuiri, Consiliul Director al FMI ar trebui sa supuna aprobarii in luna septembrie eliberarea celei de-a sasea transe din imprumut, in valoare de peste 900 milioane de euro. Credeti ca va exista o problema in eliberarea transei?

Nu, in mod normal nu pot fi probleme la eliberarea transei pentru Romania. Oficialitatile din tara noastra au fost cat se poate de ’cuminti’ in relatia cu Fondul. Este adevarat, nici de aceasta data indicatorii economici nu sunt pe masura intentiilor: descresterea economica se accentueaza, cred eu, catre 1,5 – 2%, inflatia va sari in aer din cauza cresterii TVA si probabil va incheia anul la aproximativ 7,2 – 7,5%, iar deficitul bugetar va depasi 7%. Masurile de austeritate anuntate de guvern au fost primite foarte prost de catre populatie si fortele politice din opozitie si criticate chiar de politicienii de la putere. Cu toate acestea, oficialii FMI nu pot reprosa Romaniei ca nu a incercat sa respecte un plan de austeritate, asa cum a fost convenit.

2.      Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, a declarat recent ca Romania ar fi intrat in faliment fara imprumutul de la FMI. Sunteti de acord cu aceasta afirmatie?

Desigur, BNR are informatii mai multe si mai detaliate privind sumele la dispozitia guvernului si nevoile bugetare decat noi. Din ceea ce se poate observa pana acum, au intrat in tara aproximativ 10 miliarde de euro de la FMI prin cele 5 transe de pana acum, iar acesti bani nu se regasesc nici intr-o crestere substantiala a rezervelor BNR, nici in programe de investitii incepute dupa 2009. In aceste conditii este evident ca aceste sume au fost utilizate strict pentru sustinerea deficitului bugetar. Este incert daca in conditiile de piata din ultimii doi ani Romania ar fi putut sa imprumute aceste sume de pe pietele private internationale, dar probabil ca nu ar fi ajuns in faliment, ci ar fi fost salvata ca si Grecia sau alte state membre ale UE cu bani de la ’fratii’ nostri din Uniune. Inchiderea pietelor private in cazul Romaniei ar fi fost oricum mai putin indreptatita decat in cel al Greciei sau altor tari din UE, care au un grad de indatorare mult mai ridicat decat tara noastra.

 3.      In opinia dumneavoastra, reducerea salariilor bugetarilor si majorarea TVA la 24%  sunt masuri corecte pentru echilibrarea bugetului de stat?

Echilibrarea bugetului trebuie obtinuta rapid, dar si pe termen lung. Reducerile de cheltuieli si cresterea TVA sunt masurile cele mai simplu de luat pe termen scurt, si in special in cazul TVA ofera transparenta si predictibilitate mare privind incasarile. Pe termen lung insa, solutia este de a creste veniturile bugetare prin relansarea economiei si cresterea in consecinta a bazei de impozitare, corelata cu o simplificare si transparentizare a sistemului fiscal si reducera evaziunii si coruptiei. Aceste procese sunt insa de durata, greu cuantificabile si cer vointa politica. Oamenii politici din Romania au reusit in ultimii 20 de ani sa creeze un climat de favorizare a coruptiei si evaziunii, bazat pe birocratie si clientelism politic. Asadar, chiar daca ar exista o vointa politica deosebita pentru insanatosirea economica si coerenta fiscala, este un proces de durata... Pana atunci, se va recurge la masuri simpliste si cu efecte rapide (dar si dureroase) precum majorarea TVA si taierea cheltuielilor.

4.      Care ar fi primele masuri pe care guvernul Romaniei ar trebui sa le adopte pentru a mai reduce din efectele acestei crize?

Relaxare fiscala (reducerea taxelor si simplificarea sistemului de taxare), reducerea evaziunii fiscale, transparantizarea modului de cheltuire a banilor publici. Sunt masuri usor de luat intr-o societate moderna, in care informatizarea ofera metode de urmarire a intrarilor si iesirilor de bani la buget... sau cel putin asa ar trebui sa stea lucrurile.

5.      Institutiile internatationale sunt din ce in ce mai pesimiste in ceea ce priveste evolutia PIB in acest an, BERD preconizand o comprimare economica de 3%. Care va fi, in opinia dumneavoastra, evolutia economiei romanesti in acest an? Dar in 2011?

Asa cum am mai spus, cred ca in acest an vom avea o contractie economica de 1,5 – 2% la un deficit bugetar de 7 – 7,2% si o inflatie de 7,2 – 7,5%. Pentru anul 2011 sper intr-o crestere economica modesta de 0,5% si reducerea deficitului bugetar la 5%, pe fondul unei inflatii de aproximativ 4%. Dar pentru ca aceste lucruri sa se intample, este nevoie de reluarea cresterii economice in UE si politici monetare si fiscale coerente in Romania.

6.      Ce factori ar putea determina relansarea economiei romanesti?

Cresterea exporturilor, reluarea creditarii catre companii, in special catre IMM, reluarea investitiilor straine (pentru aceasta este nevoie de reducerea fiscalitatii, eventual a cotei unice pana la 10%).

7.      Care estimati ca va fi evolutia monedei nationale la finele acestui an, fata de cursul actual?

In mod normal, leul ar trebui sa reintre cat de curand in banda de variatie 4,1 – 4,2 fata de euro, iar in urmatoarele luni sa avem un trend de apreciere catre 4 lei pentru un euro. Odata ce masurile de redresare economica vor fi implementate si vor avea efecte, sunt convins ca leul poate reveni la un curs ‚normal’ de 3,8 fata de moneda unica – dar sunt sanse limitate ca acest lucru sa se intample pana la sfarsitul acestui an.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Interviuri asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult