Plata online a taxelor are un impact pozitiv pentru toata lumea

Gabriel Ghita - MasterCard Europe

Plata online a taxelor are un impact pozitiv pentru toata lumea Data:26 aprilie 2011   Ora: 15:14

Numarul de tranzactii facute in magazinele virtuale cu carduri MasterCard si Maestro a crescut cu 49%, iar volumul brut al tranzactiilor a fost mai mare cu 37%, comparativ cu 2009, potrivit directorului de dezvoltare in cadrul MasterCard Europe, Gabriel Ghita.

Riscurile pe care le implica comertul online pot fi reduse la minimum prin cateva masuri simple de precautie, sustine oficialul, care mentioneaza, in primul rand, inrolarea cardurilor in standardul 3D Secure.

Plata online a taxelor si impozitelor are un impact pozitiv atat pentru posesorii de carduri, cat si pentru autoritati, este de parere Gabriel Ghita.

In privinta tehnologiilor, putem sa ne comparam fara probleme chiar cu pietele dezvoltate, pentru ca tara noastra a adoptat solutii de ultima generatie, cum sunt tehnologia EMV sau platile contactless. Totodata, exista conditii pentru dezvoltarea la nivel national a unui program de plati prin telefon mobil, potrivit reprezentantului MasterCard Europe.

1.Comertul electronic a inregistrat un avans semnificativ in ultima perioada. Totusi, romanii sunt inca reticenti cu privire la tranzactiile online. Care sunt riscurile cumparaturilor online cu cardul si cum pot fi ele evitate?

Intr-adevar, comertul electronic este un segment care a inregistrat cresteri semnificative, chiar si intr-un an de recesiune, cum a fost 2010. Conform estimarilor noastre, pe parcursul anului trecut, numarul de tranzactii facute in magazinele virtuale cu carduri MasterCard si Maestro a crescut cu 49%, iar volumul brut al tranzactiilor a fost mai mare cu 37%, comparativ cu 2009.

Ca in orice domeniu, exista anumite riscuri, care pot fi insa reduse la minimum prin cateva masuri simple de precautie. In primul rand, este foarte important ca posesorii sa isi inroleze cardurile in standardul 3D Secure, care a fost creat pentru a mari siguranta tranzactiilor electronice atat pentru utilizatori, cat si pentru comercianti. Posesorul de card primeste o parola si, din acel moment, atunci cand face cumparaturi pe un site inrolat i se solicita introducerea parolei. Dincolo de certitudinea ca nicio persoana neautorizata nu ii va putea folosi cardul, utilizatorii au si garantia ca acei comercianti sunt verificati si inregistrati intr-o baza de date. In cazul nostru, comerciantii inrolati afiseaza pe site logo-ul MasterCard SecureCode.

Pe scurt, alte reguli utile, pe care consumatorii ar trebui sa le urmeze pentru cumparaturi online in siguranta, sunt:

  • Sa verifice daca site-ul comerciantului este securizat - adresa trebuie sa inceapa cu https, in loc de http si sa afiseze un simbol asemanator unui lacatel sau unei chei.
  • Sa verifice reputatia respectivului comerciant inainte sa cumpere dintr-un magazin virtual.
  • Sa nu isi divulge datele personale sub nicio forma, prin telefon sau prin e-mail, pentru ca institutia financiara emitenta nu le va solicita niciodata acest lucru.
  • Sa nu foloseasca data de nastere, PIN-ul cardului, numele sau prenumele ca parola pentru serviciul 3D Secure.
  • Sa pastreze toate detaliile care tin de tranzactie, inclusiv e-mail-ul de confirmare primit de la comerciant.

2.Autoritatile au lansat recent serviciul de plata a taxelor, impozitelor si amenzilor online. Care credeti ca va fi impactul acestei initiative? Cum contribuie MasterCard la sustinerea acestui proces?

Credem ca lansarea site-ului www.ghiseul.ro, unde contribuabilii isi vor putea plati taxele si impozitele online este o realizare importanta, cu un impact pozitiv pentru toata lumea. In primul rand, posesorii de carduri nu mai trebuie sa piarda timpul asteptand la ghiseele administratiilor locale. Din momentul in care s-au inregistrat in sistem, pot sa faca platile de acasa sau de la birou, foarte simplu si comod.

De asemenea, aceasta modalitate de plata va permite autoritatilor sa colecteze din timp sumele aferente taxelor si impozitelor si, totodata, sa creasca rata de colectare a acestora. Evident, banii suplimentari la buget permit desfasurarea proiectelor asumate de autoritati si imbunatatesc relatia institutiilor publice cu cetatenii. Un alt efect este reducerea imediata, iar, in timp, chiar eliminarea cozilor la ghisee si reducerea costurilor de colectare a numerarului, pentru institutii.

Ne asteptam ca aceste avantaje sa determine autoritatile sa se inroleze in Sistemul National de Plata Online a Taxelor si Impozitelor (SNEP), conform etapelor stabilite de guvern sau chiar inainte de aceste termene.

MasterCard s-a implicat in lansarea portalului ghiseul.ro, alaturi de institutiile financiare, autoritati si APERO si suntem optimisti ca aceasta solutie va reusi sa se dezvolte foarte rapid. Conform datelor MCSI, in primele 10 zile de dupa lansare, ghiseul.ro a inregistrat 20.000 de utilizatori unici si au fost efectuate aproximativ 500 de plati, fara autentificare. Cifrele sunt incurajatoare, avand in vedere ca ANAF inca nu a tiparit credentialele, iar in momentul in care acestea vor fi generate, numarul platilor va creste semnificativ.

3.In ce masura tine Romania pasul cu noile tehnologii privind utilizarea cardului bancar? Cum a fost receptata plata contactless?

In privinta tehnologiilor, putem sa ne comparam fara probleme chiar cu pietele dezvoltate, pentru ca tara noastra a adoptat solutii de ultima generatie, cum sunt tehnologia EMV sau platile contactless - dezvoltate anul trecut la nivel national, impreuna cu BRD-GSG. Numarul de terminale PayPass a depasit pana acum 1.000, iar BRD a emis peste 15.000 de stickere si brelocuri Instant Pay, bazate pe tehnologia contactless MasterCard PayPass.

Platile contactless au fost receptate foarte bine, dovada fiind si lansarea proiectului pilot Instant Pay la nivel national. Colaborarea cu Metrorex, pentru instalarea de terminale PayPass a fost extinsa in toamna anului trecut la 12 statii de metrou. Posesorii de Instant Pay au la dispozitie o solutie comoda si simpla, prin care pot plati direct la turnicheti, fara sa mai fie nevoiti sa-si cumpere o cartela de acces. Plata se desfasoara foarte rapid, prin apropierea dispozitivului Instant Pay de turnicheti.

4.Cand credeti ca va fi posibila plata electronica cu telefonul mobil si cum se poate realiza aceasta operatiune?

Plata cu telefonul mobil nu ar fi o noutate in Romania, pentru ca in 2008 a existat un proiect pilot de plati prin telefonul mobil, initiat in premiera de ING Group. Cu un cont Maestro PayPass atasat telefonului mobil si acces permanent la soldul contului, posesorii puteau sa faca plati prin intermediul telefonului mobil, in valoare de maximum 80 de lei. Proiectul a avut ca scop testarea reactiei utilizatorilor si a comerciantilor, privind acest tip de plati.

Platile prin telefon sunt posibile datorita tehnologiei NFC (Near Field Communication), cu care telefonul mobil respectiv trebuie sa fie compatibil. Prin urmare, exista conditii pentru dezvoltarea la nivel national a unui program de plati prin telefon mobil si speram ca un astfel de proiect sa fie implementat cat mai curand.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Interviuri asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult