Vom credita in continuare IMM-urile

Ilinca Rosetti - ProCredit Bank

Vom credita in continuare IMM-urile Data:21 septembrie 2010   Ora: 16:16

ProCredit Bank va continua sa se orienteze in activitatea de creditare pe afacerile mici si mijlocii, adaptandu-si produsele si serviciile nevoilor in schimbare ale companiilor care activeaza pe o piata mai putin stabila decat si-ar dori, a declarat noul presedinte al institutiei, Ilinca Rosetti.

Strategia de creditare nu va fi schimbata, avand in vedere rezultatele bune obtinute, iar produse precum creditele de consum sau cele imobiliare nu vor fi nici in viitor parte a activitatii bancii, a adaugat oficialul.

Ilinca Rosetti a fost numita presedinte al ProCredit Bank Romania la sfarsitul lunii august 2010, dupa ce a primit avizul Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei.

1.       Cum gasiti banca la preluarea mandatului de presedinte al ProCredit Bank Romania? Care sunt prioritatile dumneavoastra in 2010?

Am gasit in 2010 o institutie stabila avand in vedere contextul economic, cu o calitate buna a portofoliului de credite comparativ cu media din sectorul bancar romanesc, ceea ce este un fapt imbucurator. Ca si celelalte banci din grup, ProCredit Bank Romania a avut o reactie rapida la schimbarile care au avut loc odata cu debutul crizei financiare la sfarsit de 2008. Diferente mai apar acum din cat de puternic a fost afectata tara respectiva, iar Romania a simtit greu lovitura scaderii economice, insa tipul de clienti pe care ii avem si strategia prudenta de creditare a facut ca pentru banca noastra situatia sa ramina la un nivel posibil de controlat in mod constructiv.

Ne vom concentra in continuare sa pastram calitatea portofoliului si sa sprijinim publicul nostru tinta, intreprinderile mici si mijlocii. In egala masura, asa cum si campaniile acum in desfasurare o arata, sectorul agricol ramane un punct de interes important in activitatea pe care o desfasuram. Finantarea acelor companii care au potential de crestere pe termen lung si care pot avea un impact pozitiv in economie este prioritatea noastra.

 2.       Care va fi strategia institutiei in ceea ce priveste procesul de creditare?

In activitatea de creditare ne concentram in continuare pe afacerile mici si mijlocii. Am cautat sa ne adaptam produsele si serviciile nevoilor in schimbare ale companiilor care activeaza pe o piata mai putin stabila decat ne-am dori. Nu vom schimba strategia de creditare, avand in vedere rezultatele bune pe care le vedem acum. Produse cum sunt creditele de consum sau cele imobiliare nu vor fi nici in viitor parte a activitatii noastre. Avand in minte lectiile ultimilor ani si ramanand atenti la nevoile reale de finantare ale clientilor nostri, suntem increzatori ca vom avea rezultate bune in sustinearea mediului de afaceri.

Am desfasurat in ultimii ani mai multe campanii in care sa facilitam accesul segmentului IMM la credite. Avem produse flexibile, menite sa acopere orice nevoie de finantare a unei afaceri, fie ca sunt investitii, credite pentru capital de lucru sau cu destinatii mixte. De asemenea, oferim refinantare pentru IMM-uri pentru a ajuta companiile sa isi gestioneze mai bine lichiditatile, platind o singura rata.

3.       Recent, Guvernul a anuntat ca isi mentine angajamentul luat in fata FMI de a concedia inca 90.000 de bugetari. Ce efecte considerati ca va avea aceasta masura corelata cu diminuarile de salarii asupra portofoliului de credite al bancilor (inclusiv ProCredit Bank)? Dar in ceea ce priveste procesul de economisire?

ProCredit Bank are in portofoliu un numar foarte mic de credite pentru persoane fizice. Activitatea nostra principala o reprezinta finantarea afacerilor. Din acest motiv, numarul mare de someri si scaderea salariilor ne afecteaza extrem de putin. Este, fara indoiala, un proces greu si care, ca si primele valuri de concedieri din sistemul public, are efecte asupra intregului sistem bancar, insa nu vom vedea in cazul ProCredit Bank o crestere a numarului de credite neperformante cauzata de aceste masuri. In ceea ce priveste procesul de economisire, este posibil sa existe in piata o scadere a depozitelor, insa ca si impact asupra bancii noastre nu vedem consecinte semnificative. Avem un portofoliu stabil si credem ca va ramane in continuare asa chiar daca vor exista unele fluctuatii.

4.       Cum ati caracteriza sistemul bancar romanesc in primele sase luni din acest an si care sunt perspectivele pentru finalul lui 2010? Vom  putea vorbi despre o relansare a acestuia?

S-a inregistrat in mod evident o scadere a profitabilitatii in sistemul bancar, precum si o contractie a activitatii cauzata de scaderea economica. Multe companii au fost nevoite sa isi inceteze activitatea, provizioanele au crescut, iar acest lucru a erodat profitabilitatea bancilor. Procesul de extindere a retelei de sucursale de la inceputul anului al catorva banci a fost stopat, de asemenea. Acum toate bancile lucreaza la consolidarea activitatii acolo unde sunt deja prezente. Exista o prudenta, de altfel justificata si necesara, in desfasurarea activitatii.

Previziunile pentru 2010 au fost, din punctul meu de vedere, putin prea optimiste si toata lumea a inceput anul cu ideea unei reveniri semnificative a economiei, ceea ce, dupa cum vedem, nu s-a intamplat. Intr-un fel era, de fapt, de asteptat. Oricat de mult am dori sa lasam in spate criza, 2010 nu este inca finalul ei, ci mai degraba inca un an de invatare, de regandire a strategiilor.

Nu se poate vorbi despre o „relansare” a sistemului bancar romanesc, pentru ca bancile au avut activitate si in anii trecuti, chiar daca mai restransa si cu o activitate de creditare redusa. Trebuie sa ne gandim insa la solutii de a trece cu bine aceasta perioada, noi si clientii nostri, de care suntem in mod direct dependenti. Trebuie sa oferim numai acele produse care cu adevarat sustin activitatea clientilor si sa facem estimari realiste ale potentialului acestora. In acest sens poate ca nu toti vor obtine finantarea pe care o doresc, dar cu siguranta ca sunt si foarte multe afaceri care promit.

5.       Care vor fi, in opinia dumneavoastra, efectele aplicarii O.U.G. 50/2010 asupra sistemului bacar?

Masurile prevazute in O.U.G. 50/2010 pot avea un efect serios asupra sistemului bancar, in sensul unei scaderi drastice si neprevizionate a profitabilitatii. Este greu de crezut ca situatiile financiare la sfarsitul anului vor arata conform planificarii de la inceputul lui 2010.

ProCredit Bank Romania are si in acest caz avantajul unei baze semnificative de clienti de credite persoane juridice. Am fost nevoiti sa modificam doar un numar foarte redus  de contracte de credit conform noii ordonante, iar acest lucru nu va avea practic niciun impact asupra rezultatelor noastre financiare pentru 2010.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Interviuri asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult